Aktualno
StoryEditor

Katalonci iz Zagreba pokrivaju regiju

17. Rujan 2017.

Predstavništvo Vlade Katalonije otvoreno je u Zagrebu, a osim za Hrvatsku bit će nadležno i za BiH, Srbiju, Crnu Goru Makedoniju i Kosovo, a u budućnosti i Rumunjsku, Bugarsku te Moldaviju. Ovo je 12. katalonsko predstavništvo u  svijetu, a trebalo bi služiti jačanju gospodarskih i kulturnih veza.

>>> Katalonija otvara ‘veleposlanstvo’ u Zagrebu

– S Hrvatskom imamo dosta zajedničkih točaka koje bi mogle biti prilike za suradnju i razmjenu iskustava. Kada je riječ o gospodarskoj razmjeni, katalonski izvoz u Hrvatsku je lani bio 135 milijuna eura, što je 35 posto ukupnog španjolskog izvoza u Hrvatsku. Premda nije velika brojka, značajno je da se udvostručila u samo godinu dana i vidimo veliki potencijal  – rekao je šef delegacije u Zagrebu Eric Hauck, dodajući kako je sretan što su otvorili Predstavništvo na katalonski Nacionalni dan, 11. rujna, kada se milijun Katalonaca okupilo na mirnom prosvjedu u Barceloni tražeći, šestu godinu zaredom, pravo na samoodređenje uoči referenduma o neovisnosti koji je zakazan za 1. listopada premda ga je španjolski Ustavni sud zabranio.

>>> Moody’s procjenjuje da će Katalonija ostati dio Španjolske; na ulicama Barcelone pola milijuna ljudi

Prvi korak novog šefa delegacije u zagrebu će biti zapošljavanje članova lokalnog tima i turneja po zemljama regije, barem jednom do referenduma. Inače, Katalonija ima 7,5 milijuna stanovnika što čini 16 posto populacije Španjolske, na nju otpada samo šest posto španjolskog teritorija, no gospodarska snaga ogleda se u tome što čini petinu GDP-a Španjolske, četvrtinu izvoza i više od polovice ukupnih investicija u startup tvrtke. Osim toga, na Kataloniju otpada 23 posto stranih turista koji posjete Španjolsku te 20 posto ukupno prikupljenog poreza.

26. travanj 2024 15:29