Korona i biznis
18. kolovoz 2017.

Katalonija i dalje pod uzbunom, policija traga za napadačima

Španjolska policija u petak ujutro kontrolira više mjesta u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji nakon što je u napadu u Barceloni za koji je odgovornost preuzela Islamska država ubijeno 13 osoba, te nakon pucnjave u primorskom gradu Cambrilsu gdje su ubijena petorica napadača u navodno novom pokušaju atentata.

Jureći kombi je u četvrtak oko 17 sati pregazio prolaznike u ulici La Rambli, u centru glavnog katalonskog grada, ostavivši iza sebe više od sto ozlijeđenih.

Devet sati kasnije, dok je u Barceloni trajala potraga za vozačem kombija, policija je 100 kilometara dalje u primorskom gradiću Cambrilsu izbjegla potencijalno novi smrtnosni napad oko 1.30 sati u noći, ubivši četvoricu a ranivši jednog od mogućih napadača. Ranjeni je umro nekoliko sati kasnije. U ovom drugom potencijalnom napadu kombijem ozlijeđeno je šest civila i jedan policijac. Jedna osoba je u teškom stanju.

>>>Svijet ujedinjen s Britancima nakon ‘kukavičkog napada’ u Manchester Areni

Policija istražuje da li su ubijene osobe iz kombija nosile pojaseve s eksplozivom. Preko Twittera je najavila izvođenje kontroliranih eksplozija. Istražitelji vjeruju da su događanja s kombijima u Barceloni i Cambrilsu povezani.

Nekoliko sati ranije su, u sklopu šire operacije u Kataloniji, uhićene dvije osobe premda je policija priopćila kako niti jedna od njih nije vozač kombija iz Barcelone. Vozač je, nakon što je pogazio prolaznike, izašao iz kombija te pobjegao pješke. Čini se da nije bio naoružan.

Dužnosnik katalonske policije je na konferenciji za medije rekao kako istražitelji vjeruju da je napad u Barceloni povezan s jednom eksplozijom u četvrtak u zoru. Eksplozija se dogodila u jednoj kući u mjestu Alcanaru, 90 kilometara udaljenom od Cambrilsa. Ondje je uhićena jedna od dvije privedene osobe.

Druga je uhićena u gradiću Ripollu, udaljenom 210 kilometara od Cambrilsa. Jedan od uhićenih je Marokanac dok je drugi španjolski državljanin iz Melille, španjolske enklave na sjeveru Afrike. Izvor iz policije je rekao kako je u eksploziji u noći sa srijede na četvrtak, u kojoj je poginula jedna osoba a nekoliko ih je ozlijeđeno, nastala obradom plinskih boca s butanom. Policija sumnja da se ondje pripremao eksplozivni materijal.

>>>Terorizam, protekcionizam i nacionalizam ljuljaju moral njemačkih poduzetnika

U priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Barceloni gdje je pregaženo više desetaka osoba. "Autori napada u Barceloni su vojnici Islamske države te su izvršili operaciju kao odgovor na poziv da ciljevi budu zemlje koalicije", navedeno je u poruci koja se odnosi na međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama protiv kalifata osnovanog u Siriji i Iraku.

S privremenim stanjem od 13 mrtvih i više od 100 ranjenih, od kojih je 15 u teškom stanju, policija je okarakterizirala tragediju kao "teroristički atentat sa željom da se ubije maksimalni broj ljudi".

Oko 70 kilometara od Barcelone, policija je pronašla drugi kombi povezan s napadom u glavnom katalonskom gradu. Izolirala je područje no nije pronašla eksploziv u vozilu.

U incidentu, koji čini se nema veze s napadom, vozač jednog vozila je izgubio kontrolu na Aveniji Diagonal, autocesti koja prolazi kroz Barcelonu, i udario dvojicu policajaca na kontrolnoj točki pri izlazu iz grada. Policija ga je zatim upucala i ubila. Dužnosnik policije je rekao da ta osoba, španjolski državljanin koji nije bio kažnjavan, nema veze s napadom.

U Barceloni je policija zatvorila ulice gdje su ležala nepomična tijela prolaznika pored trgovina i restorana u ulici La Rambli, jednoj od turistički najpopularnijih mjesta. Policija još uvijek traga za vozačem kombija.

Nakon što su mediji u četvrtak popodne objavili fotografiju mladića Drissa Oukabira, čiji su dokumenti pronađeni u kombiju, u policijskoj postaji u Ripollu se dobrovoljno pojavio čovjek tvrdeći da je on Driss Oukabir. Rekao je kako su mu ukradeni dokumenti. Oukabir je francuski državljanin koji živi u Ripollu. Postoji sumnja da ih je ukrao njegov mlađi 18-godišnji brat Moussa Oukabir koji živi u Barceloni. To je samo nagađanje zasad. Policija provodi istragu.

U Kataloniji je od 2012. godine uhićeno 77 osoba osumnjičenih za pripadnost džihadističkim skupinama, propagiranju ideja ili regrutiranju članova. U niti jednoj drugoj španjolskoj pokrajini nije privedeno toliko osoba. Katalonija, regija sa 7,5 milijuna ljudi, graniči s Francuskom te je jedan od najbogatijih i turistički najtraktivnijih dijelova Španjolske.