Aktualno
StoryEditor

Katalonija u dva mjeseca utržila neočekivanih 8.4 milijuna eura od poreza na zaslađena pića

08. Kolovoz 2017.

Katalonska vlada nedavno je uvela porez na zaslađene napitke na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u cilju poticanja promjena potrošačkih navika, piše Catalan News.

Katalonska Porezna agencija do sada je prikupila 8.46 milijuna eura od poreza na zaslađene napitke tijekom prva dva mjeseca. Ta brojka je daleko veća od one koju je katalonska vlada u početku očekivala.

Ako prikupljanje poreza nastavi s ovakvim trendom, katalonska uprava će prikupiti 35 milijuna eura u prvih osam mjeseci ove godine, što je 4 milijuna više od očekivanog. U prvoj godini oporezivanja ta bi brojka mogla dosegnuti 50 milijuna eura. No, cilj poreza, objasnio je državni tajnik Lluis Salvado, nije bio prikupiti novac, već potaknuti promjene u ponašanju potrošača, ali i proizvođača i distributera.

>>>Katalonija uvela porez na zašećerena pića, koji će godišnje u proračun ‘uliti’ 41 milijun eura

Salvado je objasnio kako su WHO i druge medicinske udruge, dale preporuku takvog oporezivanja u cilju smanjenja pretilosti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema uzrokovanih šećerom. Neki od proizvođača već su objavili namjeru smanjenja udjela šećera u svojim napitcima.

Nakon što su u svibnju uvedeni porezi, Jose Maria Bonmati, izvršni direktor trgovinskog udruženja AECOC, kazao je da se proizvođači i distributeri protive porezu, jer smatraju da takav porez stvara diskriminaciju jer sankcionira samo neke proizvode, stvara pravnu nesigurnost poreznim obveznicima, te narušava tržišno natjecanje i jedinstvenost tržišta.

>>>Šećer je na zlu glasu, no ni alternativna sladila nisu bolja

U međuvremenu, katalonska vlada uzela je u razmatranje oporezivanje drugih proizvoda koji sadrže visok udio masnoće i šećera, što bi moglo započeti u narednih četiri do pet godina.

02. svibanj 2024 16:08