07. svibanj 2017.

Katalonija uvela porez na zašećerena pića, koji će godišnje u proračun ‘uliti‘ 41 milijun eura

Početkom tjedna u Kataloniji je stupio na snagu novi porez na pića koja sadrže šećer, što znači da će potrošači morati platiti veću cijenu za proizvode kao što su vode s okusom, energetska pića i voćni sokovi izrađeni od koncentrata.

Iznos poreza varira ovisno o udjelu šećera u napitku. Primjerice, limenka Coca-Cole od 330 ml po novom košta 0.63 eura, što je povećanje cijene od sedam posto u odnosu na prijašnjih 0.58 eura, piše ElPais.

U velikim španjolskim supermarketima, kao što su OpenCor i Mercadona, poskupljenje je najavljeno prije nekoliko dana. No, neki potrošači su se žalili kako nisu bili upoznati s informacijama da će novi porez obuhvaćati čokoladna i sportska pića te napitke kao što su ledeni čaj i kava.

>>>Istraživanje pokazalo: Manje se debljate ako kod kuće ne jedete pred televizorom

Novi namet katalonske regionalne vlasti nameće rast cijena pića koja sadržavaju pet do osam grama šećera na 100 mililitara za 0.8 eura po litri, dok će cijena pića s više od osam grama šećera na istu količinu porasti će za 0.12 eura.

Zahvaljujući tom porezu u državnoj će se blagajni naći dodatnih 41 milijun eura godišnje. Međutim, glavni cilj uvođenja poreza je poboljšati javno zdravlje smanjenjem potrošnje šećera u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, koje već slijede zemlje kao što su Francuska i Danska.

Ideja oporezivanja slatkih bezalkoholnih pića tema je rasprave koja traje već više od desetljeća između zdravstvenih vlasti, a Meksiko koji je pogođen epidemijom pretilosti jedan je od prvih koji je to pokrenuo.

No, iz Udruge proizvođača bezalkoholnih pića u Španjolskoj (Anfabra) kažu kako ta mjera diskriminira njihov sektor jer ne obuhvaća druge proizvode kao što su peciva koji sadrže dosta dodanih šećera. U međuvremenu, u Udruzi proizvodnih tvrtki i distributera (AECOC) izračunali su kako porez znači da će vrijednost zaslađenih gaziranih pića porasti između 8 i 50 posto. Mjera najviše pogađa supermarkete koji imaju svoje vlastite brendove.

>>>Prekomjerno teško čak 60 posto hrvatskih građana

U prošlosti je španjolska središnja vlast pokušala takav porez ukomponirati u proračun, no u posljednji tren su od te ideje odustali. Tu mjeru u Kataloniji  je već  2013. pokušao uvesti bivši ministar gospodarstva Anderu Mas-Collel, no spriječen je nakon što je američki veleposlanik Alan D. Solomont upozorio da će odluka utjecati na američka ulaganja u regiji.

Prirodni voćni sokovi, alkoholna pića i zamjensko mlijeko bez dodanog šećera, kao i proizvodi s medicinskim učinkom nisu obuhvaćeni tim porezom. U tu skupinu spadaju i bezalkoholna pića bez šećera kao što je Coca-Cola Zero.