Aktualno
StoryEditor

Katalonski referendum i izbori u Njemačkoj pritisnuli euro

01. Listopad 2017.

Od burzovnih roba američko sojino zrno i sojina sačma su najaktivniji posljednjih dana na tržištu Chicago Mercantile Exchange-a sa porastom cijene zrna od 6 usd/t i sačme od 8 usd/t.

Sojino zrno je na najvišim nivoima u posljednja dva mjeseca zbog novog izvještaja o izvozu. Izvozne količine su ogromne što automatski utječe na cijenu!

Vremenske prilike vrlo su dobre za ranu žetvu, visoke temperature pospješuju dozrijevanje kukuruza i sojinog zrna nešto ranije nego je uobičajeno. Nadolazećeg vikenda će započeti rana žetva u nekim dijelovima SAD-a.

Cijene kukuruza se nisu posebno mijenjale, no u narednim tjednima očekujemo oscilacije kako će žetva odmicati, ovisno o obrađenim poljima i vremenskim prilikama tj. kiši koja će usporiti žetvu.

Između dvije ribolovne sezone u Peruu nema bitnih događaja obzirom da je skoro cijela količina prodana. Prema MSI Ceresu-u, unaprijed prodana količina peruanskog ribljeg brašna iznosi 70 000 t.

Do kraja kolovoza Peru je  ukupno izveo 932 000 t, dok je čak 83% ili 773 000 t izvezeno u Kinu!

10% peruanskog ribljeg brašna otišlo je u Vijetnam, Japan i Tajvan što u tonama iznosi 98 000t.

Azija čini 93% od ukupne potrošnje peruanskog ribljeg brašna.

U Europi su sve oči uprte u Angelu Merkel nakon održanih parlamentarnih izbora u Njemačkoj proteklog vikenda.  Koalicija kancelarke Merkel osvojila je čak 63 mjesta u parlamentu  manje nego na prošlim izborima. Iznenađenje izbora je uspjeh radikalne desne stranke AFD koja se protivi useljavanju stanaca u Njemačku. Na rezultate izbora odmah je reagiralo tržište, pa je tako na  Forex –u EUR pao za 0,5% u odnosu na USD.

Tržište je reagiralo zbog mogućih političkih nestabilnosti u najvećem europskom gospodarstvu. Merkel će morati koalirati sa manjim strankama, a radikalna desnica će ući u parlament i biti prisutnija u javnom životu.

Za očekivati je daljnji pad EUR-a u narednih deset dana ne samo radi situacije u Njemačkoj nego i zbog izbora u Kataloniji koji će se održati u nedjelju i koji bi mogli dodatno destabilizirati  europsku valutu.

20. travanj 2024 12:35