Aktualno
StoryEditor

Katar napušta OPEC od sljedeće godine

03. Prosinac 2018.

Nakon gotovo 60 godina članstva Katar će se povući iz jednog od najpoznatijih kartela na svijetu, javljaju svjetski mediji. S obzirom na iznimno loše odnose sa susjedima, najveći izvoznik ukapljenog plina na svijetu od prvog dana sljedeće godine više neće biti član OPEC, udruženja izvoznica nafte koje dogovorno reguliraju cijenu nafte na svjetskom tržištu. U lipnju prošle godine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat uveli su sankcije ovoj državici na Arapskom poluotoku navodno zbog financiranja terorizma, no katarski dužnosnici odbacuju povezanost svoje odluke i sankcija.

>>>Nafta u 2019. na ovogodišnjim razinama

Ministar nafte Saad al-Kaabi tvrdi kako njegova zemlja namjerava napustiti kartel zbog fokusiranja na plin (Katar je tek 11. od 12. članica OPEC-a po količini izvezene nafte, sa 609 tisuća barela dnevno) te povećati proizvodnju sa sadašnjih 77 na 110 milijuna tona godišnje. Ipak, prema al-Kaabiju, zemlja će poštivati dogovore postignute između najvećih proizvođača nafte.

>>>Saudijska Arabija kopa kanal oko Katara – pretvorit će ga u otok

Prve procjene efekta ove odluke još se procjenjuju, no imajući u vidu relativno malu proizvodnju nafte u okviru OPEC-a, posljedice na cijenu ne bi trebale biti prevelike. Što se tiče stvarnih razloga iza odluke, jednostavnog odgovora nema. Katar se mogao posvetiti plinu i unutar OPEC-a, a načelno je uvijek bolje imati mjesto za stolom oko kojeg se odlučuje.

19. travanj 2024 02:13