Aktualno
StoryEditor

Kemijski gigant BASF bilježi pad dobiti od 10 posto

26. Listopad 2018.

Njemački kemijski gigant BASF izvijestio je u petak o padu dobiti u trećem tromjesečju zbog jednokratnih čimbenika, potvrdivši procjenu o blagom padu godišnje dobiti.

Neto dobit grupe iz Ludwigshafena pala je 10 posto na godišnjoj razini, na 1,2 milijarde eura.

>>>Akvizicija Monsanta: Bayer prodaje BASF-u dijelove svog poslovanja za 5,9 milijardi eura

Operativna dobit prije posebnih stavki smanjena je 14 posto, na 1,47 milijardi eura. Prihodi su povećani osam posto, na 15,6 milijardi eura, zahvaljujući višim cijenama i povećanom obujmu prodaje.

Među razlozima niže dobiti izvršni direktor Martin Brudermueller naveo je prošlogodišnje "vrlo snažno" treće tromjesečje i nepovoljne valutne tečajeve.

Uteg im je bila i niska razina Rajne nakon vrućeg i suhog ljeta u Njemačkoj, za koju je Brudermueller rekao da je "uzrokovala smanjenje proizvodnje i veće troškove prijevoza" iz sjedišta tvrtke na riječnoj obali.

Troškove im je također povećalo integriranje 7,6 milijardi eura vrijednog poslovanja sa sjemenjem i pesticidima, koje je konkurent Bayer bio prisiljen prodati kako bi dobio zeleno svjetlo regulatora za preuzimanje američkog Monsanta.

Među značajnim je faktorima u trećem tromjesečju izdvojeno i spajanje BASF-ovog naftnog i plinskog poslovanja Wintershalla s ruskom DEA-om.

>>>BASF i Ruđer pokrenuli program popularizacije znanosti Chemgeneration

U njemačkom kemijskom divu potvrdili su opreznu prognozu godišnjih poslovnih rezultata, sniženu u rujnu nakon transakcije s DEA-om.

U BASF-u tako očekuju "blagi rast prihoda" u 2018. i "blago smanjenje" operativne dobiti prije posebnih stavki.

23. travanj 2024 10:56