15. veljača 2018.

Kemikalije iz prehrambene ambalaže, kuhinjskih tava i odjeće doprinose debljanju

Neke kemikalije koje se koriste u prehrambenoj ambalaži, neprijanjajućim kuhinjskim tavama i odjeći pospješuju debljanje na način da ulaze u proces metabolizma, pogotovo kod žena, objavljeno je u novoj američkoj studiji.

- Prvi puta naši su rezultati omogućili da dokažemo da postoji put kojim supstance PFASs (perfluoroalkyl i polifluoroalkyl) djeluju na regulaciju tjelesne težine kod ljudi i tako doprinose epidemiji debljine, rekao je Qi Sun, glavni autor studije koji radi na nutricionističkom odjelu harvardskog sveučilišta.

>>>Veza, brak i studij pospješuju debljanje

Oni koji su dobili natrag više kilograma su upravo oni koji su imali veću količinu PFASs-a u krvi, a ta je veza bila još jača kod žena, pokazala je studija.

Studija koja je objavljena u časopisu PLOS Medicine i provedena oko 2000. godine obuhvatila je 621 sudionika kojima je kroz razdoblje od dvije godine praćena tjelesna težina i količina PFASs-a u krvi.

Sudionici su prosječno izgubili 6,4 kilograma u šest mjeseci, a potom u sljedećih godinu i pol prosječno dobili 2,7 kilograma.

>>>Visoki uredski stolovi pridonose gubitku kilograma

- Oni koji su dobili natrag više kilograma su upravo oni koji su imali veću količinu PFASs-a u krvi, a ta je veza bila još jača kod žena, pokazala je studija.

Supstance PFASs prisutne su u našem okolišu posljednjih šezdeset godina, a mnogi smatraju da su krive i za druge bolesti.

>>>Pet stvari koje ubijaju produktivnost

- Rezultati jasno pokazuju da ograničavanje ili izbjegavanje izloženosti PFASs-u može pomoći ljudima da zadrže stabilnu tjelesnu težinu nakon što izgube kilograme, a posebno je to slučaj kod žena, rekao je koautor studije Philippe Grandjean.