Aktualno
StoryEditor

Kermas energija uputila pismo namjere za sudjelovanje u restrukturiranju Uljanika

14. Prosinac 2017.

Kermas energija poručila je u četvrtak da Uljanik Brodogradilište, za koje je uputila pismo namjere za sudjelovanje u procesu restrukturiranja, vidi kao dio integracije Brodotrogira te jednog ili više europskih brodogradilišta, a u cilju lakšeg dolaska do kvalitetnih ugovora te u konačnici dugoročne održivosti cijelog sustava integracije.

Uljanik Grupa izvijestila je u utorak da je zaprimila pismo namjere potencijalnog strateškog partnera Kermas energije iz Zagreba za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije Uljanik Brodogradilišta.

U svom priopćenju Kermas energija ističe da Brodogradnju Uljanik grupe vidi kao dio integracije Brodotrogira i jednog ili više europskih brodogradilišta.

- Takvim načinom je lakše doći do kvalitetnih ugovora za gradnju visokosofisticiranih brodova te sinergijskim efektima polučiti rezultate koji će osigurati dugoročnu održivost cijelog sustava integracije, smatraju iz Kermas energije.

>>>Miletić: Najveći problem Uljanika je što država s njim ne ostvaruje kvalitetnu suradnju

Kermas energija tvrtka je kći međunarodne investicijske korporacije Kermas Limited, čiji je osnivač i generalni direktor Danko Končar.

U priopćenju se navodi da imaju iskustva u procesu restrukturiranja i diversifikaciji tvrtki, a što su dokazali na primjeru Brodotrogira. "Brodotrogir je imao složeniji program restrukturiranja u odnosu na ostala brodogradilišta, koji se temeljio na unaprijeđenju osnovne djelatnosti i na razvoju novih, tako da već dvije i pol godine nema potpora", kažu te napominju da su imali jako veliku obvezu ulaganja, a jako niske potpore u odnosu na ostala brodogradilišta.

Poručuju da u dijelu koji se odnosi na razvoj novih djelatnosti, u prvom redu turizma i nautičkog turizma, dosadašnja iskustva im daju za pravo da mogu reći ‘da znaju što i kako treba napraviti‘.

- Uglavnom, radi se o dugoročnim projektima, imamo viziju kako to sve usmjeriti u pravom smjeru te ustrajnim radom na dugoročnoj osnovi privesti kraju, ističu iz Kermas energije.

Kada i ako dođe do realizacije strateškog partnerstva, o konkretnim planovima javnost će biti na vrijeme upoznata, zaključuje se u priopćenju. Krajem studenog Uljanik grupa je najavila da će uputiti poziv strateškim partnerima na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.

>>>Miodrag Šajatović: Tko bi od današnjih poduzetnika mogao ući u direktorski dream team?

Plan restrukturiranja Uljanika i ulazak strateškog partnera prošlog su mjeseca bile teme razgovora čelništva Uljanika s resornim Ministarstvom gospodarstva te socijalnim partnerima, a u drugoj polovini studenog u Bruxellesu je i službeno pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.

Naime, sredinom prošlog mjeseca iz Ministarstva su najavili da će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom s obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja.

Uprava Uljanika je i sindikate koji djeluju u tom brodogradilištu upoznala s planovima restrukturiranja te ulasku strateškog partnera koji bi s državom podijelio troškove restrukturiranja i ojačao pregovaračku poziciju pred Europskom komisijom.

Direktor poslovno-informacijskih sustava Uljanika Hrvoje Markulinčić tada je izvijestio da Uljanik razgovara s nekoliko ozbiljnih domaćih i stranih tvrtki u branši i izvan nje. Naglasio je kako je Uljanik jedino među hrvatskim brodogradilištima koje još nije restrukturirano te da je sada pravo vrijeme za restrukturiranje, jer su navozi i knjiga narudžbi puni.

25. travanj 2024 08:25