Aktualno
StoryEditor

Keynesijanizam u praksi: Portugal srezao fiskalni deficit povećavajući plaće i mirovine

01. Travanj 2017.

Kada je portugalski socijalistički premijer Antonio Costa preuzeo dužnost 2015. godine nitko nije vjerovao da će njegova fiskalna politika rezultirati uspjehom, piše The Economist.

Na parlamentarnim izborima je imao drugi najveći broj glasova, zbog čega je ušao u koaliciju s krajnjom ljevicom. Konzervativci su njegov pakt s radikalnim strujama i komunistima nazvali geringonça, što u slobodnom prijevodu znači "nevjerojatan izum". Costa je obećao prekinuti politiku štednje i najavio da će Portugal rastom i potrošnjom izvući iz krize uz istovremeno postizanje fiskalnih ciljeva i zahtjeva EU, plan koji su mnogi nazivali ‘‘voodoo politikom".

Ipak, on je održao riječ, tijekom 2016. njegova je vlada uspjela smanjiti proračunski deficit za više od polovice, na gotovo 2.1 posto BDP-a, što je najniža razina otkako je Portugal 1974. započeo tranziciju gospodarstva.

>>>Hrvatska prepolovila proračunski deficit, ostvarila primarni višak

Njegova javna uprava je vratila mirovine, nadnice i radno vrijeme na razinu na kojoj su bili u doba prije krize, a proračunski deficit je smanjen na 2,1 posto, granicu manju od one koju zahtijevaju pravila Europske unije, što je ujedno i prvi put da je Portugal svoje gospodarstvo uspio uskladiti s fiskalnom politikom eurozone. Štoviše, gospodarstvo je ostvarilo pozitivan rast 13 kvartala zaredom, uključujući do nedavno nezamislivu stopu od 2 posto u posljednjem kvartalu prošle godine.

Oporba je koaliciji predviđala potpuni krah i neuspjeh u roku od godine dana, no ova danas ima prednost od 10 postotnih bodova, što lideri lijevog centra iz drugih europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, mogu samo sanjati.

- Gospodin Costa je svakako nadmašio očekivanja, konstatirao je Antonio Barroso iz konzultantske tvrtke Teneo Intelligence.

Povećanje kreditnog rejtinga države značilo bi najveće priznanje vladi, s obzirom na to da je skoro svaka agencija rejting Portugala klasificirala kao ‘junk‘, odnosno smeće.

Mario Centeno, ministar financija, želi oslobađanje Portugal od nadzora EU zbog prekomjernog deficita, disciplinskog mehanizma koji se koristi za provedbu fiskalne politike unutar eurozone.

>>>Mimica: Hrvatska bi ove godine mogla izaći iz postupka prekomjernog deficita

- Portugal bi se onda mogao pridružiti klubu uspješnih priča sa zaokretom na periferiji eurozone, neposredno uz Irsku i Španjolsku, rekao je Federico Santi iz konzultantske grupe Eurasia.

Povećanje rejtinga u svakom slučaju ne može izostati, ipak Europska komisija je ovog tjedna upozorila na to da je najveća portugalska državna banka Caixa Geral de Depositos i dalje na nestabilnim nogama zbog čega vlada planira dokapitalizaciju od 2,5 milijardi eura što će utjecati na ovogodišnji proračunski deficit.

Costa krivi EU i MMF zbog nedovoljnog pružanja potpore financijskom sektoru tijekom izlaska iz krize, zbog čega je njegova vlada kako bi počistila nered morala potrošiti 4.4 milijardi eura prilikom spašavanja banaka.

Unatoč smanjenom deficitu, ekonomisti su i dalje zabrinuti zbog javnog duga koji je prošle godine iznosio 131 posto BDP-a.

Portugalci smanjenje deficita navode kao dokaz da Keynesijanski pristup rastu funkcionira, no sve dok premijer Costa ne pokaže da može ponoviti prošlogodišnji financijski uspjeh, mnogi će i dalje biti sumnjičavi, piše Economist.

Barroso smatra da će se Portugal suočiti s dužničkom krizom ako se eurozona suoči sa šokovima, a jedan od njih mogla bi biti pobjeda Marine Le Pen na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

- Poticanje domaće potražnje kroz neznatno blažu fiskalnu politiku se isplatilo, rekao je Santi i dodao kako to ipak nije zamjena za strukturne reforme.

25. travanj 2024 16:43