11. travanj 2018.

Kibernetičke prijetnje postaju najveći rizik za bankare i tržište kapitala

Kibernetičke prijetnje predstavljaju najveću brigu predsjednika uprava u sektoru bankarstva i na tržištima kapitala, glavni je zaključak izvješća o poticanju promjena "Driving Change: no magic solutions, just hard work", izrađenog u sklopu 21. PwC-ovog globalnog istraživanja koje izdvaja zaključke razgovora sa 188 predsjednika uprava na području bankarstva i tržišta kapitala (BCM) diljem svijeta.

Čak 89 posto predsjednika uprava zabrinuto je za kibernetičku sigurnost svojih organizacija, zbog čega ih 93 posto u ovoj godini planira znatno povećati ulaganja na tom području.

>>>Prihodi PWC-a dosegli rekordnih 37,7 milijardi američkih dolara

"Postoje dvije vrste organizacija u sektoru bankarstva i tržišta kapitala - one koje su pretrpjele veći kibernetički napad i one koje će to tek doživjeti. Važnost kibernetičke zaštite za povjerenje klijenata naglašava razmjere prema kojima su kibernetičke prijetnje i strateški, a ne samo informatički rizik. Razvoj na tom polju, koji obuhvaća i Opću uredbu o zaštiti podataka Europske unije (GDPR), čini proaktivnije zaštite, bolju koordinaciju i sustavnije planove odziva još nužnijima", smatra David Hoffman, voditelj usluga za sektor bankarstva i tržišta kapitala u PwC Sjedinjenih Država.

U odnosu na prethodnu godinu, sve više predsjednika uprava u sektoru bankarstva i tržišta kapitala doživljava tempo tehnoloških promjena (85 posto) i s time usko povezani utjecaj izmijenjenih navika potrošača (73 posto) kao prijetnju rastu. Uviđaju kako se ne mogu baviti navikama potrošača ako se prvo ne uhvate u koštac s tehnološkim promjenama koje ih uzrokuju.

>>>PwC: Predsjednici uprava u našoj regiji su ‘oštroumni realisti’

Prema mišljenju predsjednika uprava, iznimno je teško privući digitalne kadrove - manje od 20 posto predsjednika uprava u sektoru bankarstva i tržišta kapitala to smatra jednostavnim. I dok se veliki naglasak stavlja na uvođenje razvijatelja aplikacija, inženjera robotike i ostalih stručnjaka, jednako je važno osigurati da tehnološka osviještenost prožme cijelu organizaciju, uključujući više rukovodstvo.

S druge strane, bankari su izuzetno optimistični glede gospodarskog rasta – 57 posto vjeruje da će ojačati u sljedećih 12 mjeseci, u usporedbi s tek 30 posgo u prošloj godini.