04. svibanj 2018.

KIM proslavio 50. godišnjicu rada

Ulaganjem od 27 milijuna eura unazad 10 godina otkad je Lactalis preko Dukat grupe preuzeo KIM Mljekaru Karlovac, ta je karlovačka mljekara s trenutačno 125 zaposlenika postala najveći proizvođač i izvoznik trajnog mlijeka u sastavu Dukat grupe, vodeće mljekarske industrije u Hrvatskoj, spomenula je direktorica KIM Mljekare Karlovac Andrea Bušić na svečanosti održanoj u petak povodom obilježavanja 50-godišnjice osnutka KIM-a.

KIM je u 2017. godini na tržište isporučio 79.664 tone mlijeka u raznim prozvodnim formama i brendovima, što je bio porast od 9,5 posto u odnosu na 2016. godinu, a nakon što je 2011. godine stekao izvozni broj za zemlje EU-a, KIM se uz sedam zemalja EU-a- Italiju, Dansku, Švedsku, Mađarsku,  Rumunjsku, Sloveniju i Grčku, do početka 2018. godine probio na tržišta još sedam zemalja izvan EU-a. Uz osuvremenjenje pogona, usvojen je HACCP sustav,  certifikati Kosher i HALAL,  sustav normi IFS te norme sustava FSSC 22000.

>>>Žitoproizvod i KIM primili halal certifikate

Osnovan 6. svibnja 1968. godine kao Tvornica evaporiranog mlijeka u sastavu Zagrebačke mljekare, taj je mljekarsko-prerađivački pogon 70-ih godina usvojio i proizvodnju fermentiranih proizvoda, promijenio status u samostalnu firmu nazvanu pod „kreativnim“ utjecajem socijalističke industrijalizacije Karlovačka industrija mlijeka. Efekte velikog ulaganja u modernizaciju i proširenje kapaciteta 1990. godine naprasno je poništio Domovinski rat, a KIM je opstao unatoč poslovanju u rezervnom modu doslovce nadomak kasarni JNA u Gornjem Mekušju. Nažalost, u ovom svečarskom raspoloženju nije bilo mjesta da se svim zaposlenicima oda počast na hrabrosti dolaska na posao u takvom okruženju.

Nakon „Oluje“, KIM je u njegovom oporavku i obnovi mreže kooperanata kao kvalitetne sirovinske baze pogodila njegova najgora nedaća, a to je bila pretvorba i privatizacija „á la Croatia“, u režiji Hrvatskog fonda za privatizaciju i sprege. Nakon 13 godišnje agonije, uništenja kooperantske mreže i financijskog kraha opterećenošću kreditima uzetima u ime Kutline Globus grupe, KIM je 2008. godine preuzeo francuski mljekarski div Lactalis posredstvom Dukata.

Nakon mnoštva ulaganja, ali i strateških odluka unutar samog Dukata da se proizvodnja fermentiranih proizvoda, te sira prebaci u Zagreb i „Sirelu“ u Bjelovaru, tadašnja je premijerka Jadranka Kosor svečano 15. rujna 2010. godine otvorila obnovljeni KIM, prilagođen proizvodnji trajnog mlijeka, što je podrazumijevalo i uvođenje „revolucionarne“ HDPE ambalaže, to jest boca od polietilena visoke gustoće.

>>>Smart Cities 2018: Karlovac se povezao s Poreznom upravom i uštedio pola milijuna kuna

Kao što tadašnji direktor Dukata Mate Zadro nije imao odgovor kamo će s takvom ambalažom za koju nije postojao, a ne postoji ni danas sustav reciklaže, tako i današnja uprava KIM-a kaže kako oni plaćaju sve namete po pitanju troškova puštanja u promet i zbrinjavanja takve ambalaže, te da to više nije njihov problem, već da se treba pitati Fond za zaštitu okoliša zašto u Hrvatskoj nije uspostavljen sustav za zbrinjavanje i oporabu HDPE ambalaže, jer ona nije kompatibilna s tehnologijom oporabe PET-ambalaže, u Hrvatskoj inače zaživjeloj para-socijalnoj kategoriji preživljavanja.

Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, kazala je da bi se bolja situacija za proizvođače kao što su KIM, ali tako i za njegovih 3110 kooperanata, trebala uskoro bitno popraviti primjenom izmijenjenog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te posebno Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe, a što bi trebalo rezultirati i promjenom poslovnih odnosa između trgovaca, prerađivača mlijeka i kooperanata kao pravih proizvođača mlijeka.