Aktualno
StoryEditor

KIM proslavio 50. godišnjicu rada

04. Svibanj 2018.

Ulaganjem od 27 milijuna eura unazad 10 godina otkad je Lactalis preko Dukat grupe preuzeo KIM Mljekaru Karlovac, ta je karlovačka mljekara s trenutačno 125 zaposlenika postala najveći proizvođač i izvoznik trajnog mlijeka u sastavu Dukat grupe, vodeće mljekarske industrije u Hrvatskoj, spomenula je direktorica KIM Mljekare Karlovac Andrea Bušić na svečanosti održanoj u petak povodom obilježavanja 50-godišnjice osnutka KIM-a.

KIM je u 2017. godini na tržište isporučio 79.664 tone mlijeka u raznim prozvodnim formama i brendovima, što je bio porast od 9,5 posto u odnosu na 2016. godinu, a nakon što je 2011. godine stekao izvozni broj za zemlje EU-a, KIM se uz sedam zemalja EU-a- Italiju, Dansku, Švedsku, Mađarsku,  Rumunjsku, Sloveniju i Grčku, do početka 2018. godine probio na tržišta još sedam zemalja izvan EU-a. Uz osuvremenjenje pogona, usvojen je HACCP sustav,  certifikati Kosher i HALAL,  sustav normi IFS te norme sustava FSSC 22000.

>>>Žitoproizvod i KIM primili halal certifikate

Osnovan 6. svibnja 1968. godine kao Tvornica evaporiranog mlijeka u sastavu Zagrebačke mljekare, taj je mljekarsko-prerađivački pogon 70-ih godina usvojio i proizvodnju fermentiranih proizvoda, promijenio status u samostalnu firmu nazvanu pod „kreativnim“ utjecajem socijalističke industrijalizacije Karlovačka industrija mlijeka. Efekte velikog ulaganja u modernizaciju i proširenje kapaciteta 1990. godine naprasno je poništio Domovinski rat, a KIM je opstao unatoč poslovanju u rezervnom modu doslovce nadomak kasarni JNA u Gornjem Mekušju. Nažalost, u ovom svečarskom raspoloženju nije bilo mjesta da se svim zaposlenicima oda počast na hrabrosti dolaska na posao u takvom okruženju.

Nakon „Oluje“, KIM je u njegovom oporavku i obnovi mreže kooperanata kao kvalitetne sirovinske baze pogodila njegova najgora nedaća, a to je bila pretvorba i privatizacija „á la Croatia“, u režiji Hrvatskog fonda za privatizaciju i sprege. Nakon 13 godišnje agonije, uništenja kooperantske mreže i financijskog kraha opterećenošću kreditima uzetima u ime Kutline Globus grupe, KIM je 2008. godine preuzeo francuski mljekarski div Lactalis posredstvom Dukata.

Nakon mnoštva ulaganja, ali i strateških odluka unutar samog Dukata da se proizvodnja fermentiranih proizvoda, te sira prebaci u Zagreb i „Sirelu“ u Bjelovaru, tadašnja je premijerka Jadranka Kosor svečano 15. rujna 2010. godine otvorila obnovljeni KIM, prilagođen proizvodnji trajnog mlijeka, što je podrazumijevalo i uvođenje „revolucionarne“ HDPE ambalaže, to jest boca od polietilena visoke gustoće.

>>>Smart Cities 2018: Karlovac se povezao s Poreznom upravom i uštedio pola milijuna kuna

Kao što tadašnji direktor Dukata Mate Zadro nije imao odgovor kamo će s takvom ambalažom za koju nije postojao, a ne postoji ni danas sustav reciklaže, tako i današnja uprava KIM-a kaže kako oni plaćaju sve namete po pitanju troškova puštanja u promet i zbrinjavanja takve ambalaže, te da to više nije njihov problem, već da se treba pitati Fond za zaštitu okoliša zašto u Hrvatskoj nije uspostavljen sustav za zbrinjavanje i oporabu HDPE ambalaže, jer ona nije kompatibilna s tehnologijom oporabe PET-ambalaže, u Hrvatskoj inače zaživjeloj para-socijalnoj kategoriji preživljavanja.

Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, kazala je da bi se bolja situacija za proizvođače kao što su KIM, ali tako i za njegovih 3110 kooperanata, trebala uskoro bitno popraviti primjenom izmijenjenog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te posebno Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe, a što bi trebalo rezultirati i promjenom poslovnih odnosa između trgovaca, prerađivača mlijeka i kooperanata kao pravih proizvođača mlijeka.

20. travanj 2024 11:58