Aktualno
StoryEditor

Kina 2018. planira poslati prvu sondu ikad na tamnu stranu Mjeseca

08. Lipanj 2017.

Kina radi "početne" pripreme za slanje čovjeka na Mjesec, prenose kineski državni mediji riječi jednog dužnosnika o najnovijem cilju ambicioznog kineskog programa lunarnog istraživanja.

Kina je 2003. nakon SAD-a i SSSR-a postala treća država koja je poslala čovjeka u svemir u raketi.  Svoje planove za istraživanje Mjeseca pokazala je 2013. kad je provela prvo uspješno slijetanje na Mjesec s letjelicom Chang‘e-3 i roverom Jade Rabbit.  Kina 2018. planira poslati i prvu sondu ikad na tamnu stranu Mjeseca.

>>>‘Težnja naroda’: Kina 2019. počinje izgradnju nacionalne svemirske stanice s ljudskom posadom

Yang Liwei, prvi kineski taikonaut (riječ za kineskog astronauta) i zamjenik direktora kineske agencije zadužene za slanje čovjeka u svemir, rekao je da "neće trebati drugo" da put čovjeka na Mjesec dobije službenu potvrdu i sredstva, prenosi državna agencija Xinhua.

Službenik kineske vlade prošle je godine rekao da Kina želi taikonaute dovesti na Zemljin satelit do 2036. godine. Napredak kineskog svemirskog programa prioritet je za Peking, a predsjednik Xi Jinping želi da Kina postane svjetska svemirska sila.

Za to godišnje troši oko 2 milijarde dolara, što je jedna desetina proračuna kakvog ima SAD.

19. travanj 2024 12:09