Aktualno
StoryEditor

Kina će imati koristi od povlačenja SAD-a iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu

12. Svibanj 2018.

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će poduprijeti njezin zahtjev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute.

Američki predsjednik Donald Trump sprema se uvesti nove sankcije Iranu nakon što se SAD povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu, sklopljenog 2015. godine.

Cilj je sankcija ograničiti trgovinu iranskom naftom na međunarodnim tržištima, iako će njihov utjecaj na velike azijske kupce, uključujući Kinu, vjerojatno biti ograničen budući da će oni po svemu sudeći nastaviti kupovati naftu od Irana, napominje Reuters.

>>>Iranski premijer o SAD-ovom napuštanju nuklearnog sporazuma: Trump nema mentalnih sposobnosti

Kina će imati koristi od takvog razvoja događaja uspije li iskoristiti svoju poziciju najvećeg uvoznika nafte u svijetu kako bi ishodila plaćanje iranske nafte u juanima.

Globalne cijene nafte iskazane su dolarima i njome se trguje u američkoj valuti zbog dominantne uloge američkih i londonskih tržišta. Budu li iskazane u juanima, to će Kini uštedjeti troškove konverzije valuta i potaknuti veću upotrebu juana u globalnoj financijskoj trgovini, nagrizajući u konačnici vodeću poziciju dolara.

Regulacija plaćanja nafte

Očekuje se da će se iranski izvoz nafte smanjiti kao i inozemna ulaganja u Iran, što će naštetiti iranskoj ekonomiji ali i likvidnosti dolara budući da globalna trgovina naftom podupire vrijednost zelene novčanice, podsjeća Edward Al-Hussainy iz američke konzultantske tvrtke Columbia Threadneedle.

To je poticaj Iranu da pokrene razgovore s kineskom središnjom bankom o sporazumu koji bi regulirao plaćanje nafte u kineskoj valuti, dodaje Al-Hussainy.

>>>Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma i uvodi opet sankcije Iranu

U posljednjem ciklusu sankcija prije sklapanja sporazuma 2015. godine iranski izvoz nafte smanjen je za oko milijun barela dnevno, pri čemu je iranski ministar u četvrtak izjavio da Trumpova odluka o napuštanju sporazuma neće utjecati na izvoz.

Kako bi bolje kontrolirala cijene uvezene nafte, Kina je u ožujku pokrenula naftnu burzu koja bi mogla postati referentno mjesto za trgovanje naftom u juanima i konkurent londonskom i američkom tržištu.

- Kina je najveći proizvođač i najveći potrošač sirovina u svijetu pa je logično da su kineski terminski ugovori fizički bliski područjima ponude i potražnje prirodnije mjesto za trgovanje nego američko tržište, ističe Marwan Younes iz njujorškog Massar Capital Managementa.

>>>Rohani zaprijetio Trumpu da će požaliti ako istupi iz ugovora o iranskom nuklearnom programu

Neposredno nakon otvaranja kineske burze tri su izvora za Reuters krajem ožujka kazala da su kineski regulatori neformalno zatražili od nekoliko financijskih tvrtki da se pripreme za iskazivanje cijena uvezene nafte u juanima.

Dodatni je poticaj Kini za učvršćivanje interesa u iranskoj naftnoj industriji činjenica da se Iran nalazi na ruti kineskog projekta "Jedan pojas, jedna cesta", u sklopu kojeg Peking namjerava uložiti više od 1.000 milijardi dolara u željezničku i lučku infrastrukturu i energetske projekte u više od 60 zemalja u Europi, Africi i Aziji, napominje Reuters.

19. travanj 2024 13:28