Aktualno
StoryEditor

Kina i Hong Kong u nogometno-sindikalnoj priči o Pelješkom mostu

07. Rujan 2019.

Trećeligaški lokalni derbi umalo je ugrozio ni manje ni više nego – gradnju Pelješkog mosta.

Pedesetak kineskih radnika došlo je navijati za domaćine, Neretvanac iz Opuzena. Zato su navijači gostujuće Neretve iz Metkovića Blue White Killers razvili transparent ‘Hong Kong is not China‘.

Kinezima je to zasmetalo pa su redari i policajci brzo uklonili transparent i tako spasili Hrvatsku od novoga diplomatskog incidenta. Utakmica prvog kola završila je s miroljubivih 1 : 1. A igra s transparentima kao da pokazuje što je u Hrvatskoj važnije.

Metkovci su komentirali da Kinezi nisu shvatili njihov smisao za humor. A ja sam shvatio da je poruka prema kojoj Hong Kong nije Kina opasnija od transparenta ‘Smrdi Opuzen‘, koji Metkovcima nitko usred Opuzena nije oduzeo do kraja utakmice. Valjda zato što Opuzenci za razliku od Kineza razumiju metkovski smisao za humor. No, ako smo Pelješki most spasili od nogometa, još ga nismo spasili od – sindikalaca.

Sindikat graditeljstva Hrvatske potpisao je s kineskom korporacijom CRBC kolektivni ugovor koji se odnosi na članove tog sindikata. Na najvećem gradilištu radi sedamdeset radnika iz Hrvatske i BiH, a glavni tajnik SGH-a Domagoj Ferdebar najavljuje u Jutarnjem da će u njegov sindikat ući i većina od tristo kineskih radnika. Očekuje da će do kraja godine početi plaćati članarinu.

To bi značilo da će se i na njih primjenjivati sva prava iz kolektivnog ugovora za graditeljstvo, kao i dodatne pogodnosti o kojima se pregovaralo s CRBC-om, među kojima su i detaljno ugovoreno radno vrijeme i dodatno povećanje plaće za prekovremeni rad.

Pomalo sam skeptičan prema toj sindikalnoj akciji. Uđu li Kinezi u hrvatski sindikat, postat će poslodavcu jednako skupi kao i domicilni radnici. Čisto sumnjam da će investitor dopustiti takvo narušavanje konkurentnosti.

Ovdje je smisleno postaviti pitanje je li Kina Hong Kong kad je riječ o radničkim pravima.

18. travanj 2024 10:26