Aktualno
StoryEditor

Kina ima više milijardera od SAD-a

13. Listopad 2016.

Godišnja lista kineskih bogataša ponovo je pokazala da Kina ima više dolarskih milijardera od Sjedinjenih Država i da se razlika između dvije zemlje povećava, prenijeli su u četvrtak britanski mediji.

Nekretninski magnat Wang Jianlin iz tvrtke Dalian Wanda zauzeo je prvo mjesto na ljestvici 594 milijardera u Kini, dok u SAD-u ima 535. Njegovo osobno bogatstvo iznosi 32,1 milijardu dolara, prenio je u četvrtak britanski BBC. U stopu ga prati osnivač Alibabe Jack Ma s imovinom od 30,6 milijardi dolara, koja je u godinu dana porasla za 41 posto. Treće mjesto, s 24,6 milijardi dolara, zauzeo je Pony Ma iz tvrtke Tencent, internetskog i diva za online klađenje.

Godišnju listu bogataša u Kini sastavila je šangajska izdavačka kuća Hurun i nerijetko ju uspoređuju s Forbesovom listom. Hurunovo izvješće o bogatašima pozorno se prati i najtočnija je procjena imetka u Kini. Godišnje izvješće objavljuje se već 18 godina.

Najveći napredak na ljestvici ostvario je Yao Zhengua iz ulagačke i nekretninske tvrtke Baoneng Group, čije je bogatstvo više nego udeveterostručeno, na 17,2 milijarde dolara, zbog čega mu je pripalo četvrto mjesto. Njegov uzlet po riječima Hurunova predsjednika Ruperta Hoogewerfa ilustrira promjene u kineskom gospodarstvu koje sazrijeva.

- Financijsko modeliranje investicijskih projekata četvrtoplasiranog predstavlja novi val stvaranja bogatstava u Kini. Prvi novac zarađen u Kini prije 20 godina dolazi od trgovanja, slijede proizvodnja, nekretnine, informacijske tehnologije (IT), a danas su za stjecanje imetka važna financijska ulaganja putem tržišta kapitala, pojasnio je Hoogewerf.

Robin Li i Melissa Ma iz tražilice Baidu imaju bogatstvo u visini 14,7 milijardi dolara i zauzeli su osmo mjesto na listi. Iz skupine 10 najvećih s ovogodišnje je liste ispao osnivač proizvođača pametnih telefona Xiaomi, Lei Jun, skliznuvši na 14. mjesto uslijed žestoke konkurencije na kineskom tržištu pametnih telefona. Većina kineskih bogataša živi u Pekingu, a slijede Shenzhen, Šangaj i Hangzhou.

Šangajski izdavač ove je godine već objavio zasebnu, svjetsku listu bogataša koja je pokazala da je Kina pretekla SAD po broju bogataša, no nitko od superbogataša u Kini još nije dospio u vodećih 20 u svijetu, primjećuje BBC.

Globalno, na Forbesovoj listi bogataša prvo mjesto zauzima utemeljitelj Microsofta Bill Gates, s bogatstvom od 75 milijardi dolara. Slijede Armando Ortega, vlasnik Zare, i legendarni investitor Warren Buffett, napominje BBC.

18. travanj 2024 08:47