29. listopad 2018.

Kina ludim tempom proizvodi milijardere, ‘s trake‘ silaze dva tjedno

U Kini su u 2017. godini u prosjeku nastajala dva milijardera tjedno, pa je ta zemlja postala vodeća u svijetu po stvaranju bogatstva, a ukupna imovina tamošnjih milijardera porasla je za 39 posto, na 1.120 milijardi dolara, navodi se u izvješću švicarske banke UBS i revizorske kuće PwC.

Ukupan broj milijardera u Kini porastao je lani s njih 318 na 373, pri čemu ih je 106 novih ušlo na listu. S druge strane, s te je liste ispalo njih 51, što ukazuje na rizičnost poslovanja u Kini.

U izvješću se navodi da je 97 posto kineskih milijardera nastalo samostalnim pothvatima, ponajviše u tehnološkom i trgovinskom sektoru.

„U posljednjem desetljeću kineski milijarderi stvorili su neke od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija, povećavajući životni standard u zemlji”, kaže Josef Stadler, direktor u tvrtki UBS Global Management.

>>> U novom broju Lidera: Milijarderi - 78 najmoćnijih poslovnih sustava

No, to je, ističe, tek početak. „Velika kineska populacija, tehnološke inovacije i rast produktivnosti, zajedno s podrškom vlasti, pružaju mogućnosti poduzetnicima ne samo da izgrade uspješno poslovanje, nego i da poboljšaju život drugima”, kaže Stadler.

U izvješću UBS-a navodi se i da je već sada u Aziji više milijardera nego u SAD-u. Nastave li se sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih.

Ukupno je u svijetu lani bilo 2.158 milijardera, dok ih je godinu dana prije bilo 1.979. Njihova je ukupna imovina porasla za 19 posto, na rekordnih 8.900 milijardi dolara.

U izvješću se navodi i da je američka regija i dalje najveća koncentracija bogatstva milijardera, ali da se rast tog bogatstva usporava. U 2017. godini u SAD su nastala 53 nova milijardera, u usporedbi s 87 prije pet godina. U zapadnoj Europi broj milijardera porastao je lani za njih 17, na ukupno 414.