Aktualno
StoryEditor

Kina o američkim carinama: Vratite zvijer u kavez WTO-a

26. Ožujak 2018.

Kina je u ponedjeljak pozvala članice Međunarodne trgovinske organizacije (WTO) da ujedinjenim naporima zaustave Sjedinjene Države kako ne bi upropastile tu organizaciju, pozivajući ih da se suprotstave američkim carinama koje bi trebale kazniti navodnu kinesku krađu intelektualnog vlasništva.

Plan američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na kinesku robu u vrijednosti 60 milijardi dolara na temelju članka 301 zakona iz 1974. godine predstavlja povredu WTO-ovih propisa, kazao je delegatima pri WTO-u u Ženevi kineski izaslanik Zhang Xiangchen.

>>>Trump: EU i šest zemalja isključeni iz carina na uvoz čelika

"SAD postavlja vrlo loš presedan grubim kršenjem obveza prema svijetu. Članice WTO-a trebale bi zajedničkim snagama spriječiti obnovu istraga baziranih na članku 301 i vratiti tu zvijer u kavez propisa WTO-a", naglasio je kineski predstavnik.

Jednostrane istrage utemeljene na članku 301 bazično su protivne WTO-ovim propisima, kazao je Zhang, dodajući da se Washington nakon odgovarajuće presude te međunarodne trgovinske organizacije obvezao da neće uvoditi takve carine ako u sklopu spora pred WTO-om ne izbori pravo na to.

"Kao vatra s vodom"

Kina je spremna reagirati, oslanjajući se pritom na WTO-ove propise i "druge potrebne alate" kako bi zaštitila svoja prava i interese, kazao je kineski predstavnik pri WTO-u prema pisanoj kopiji istupa koji je Reuters dobio na uvid.

"Unilateralizam je bazično nespojiv s WTO-om, kao vatra s vodom. Ako se brod prevrne na otvorenom moru, svima prijeti utapanje. Ne bismo trebali prekriženih ruku gledati kako potapaju brod. WTO je pod opsadom i svi bismo trebali udružiti snage kako bismo ga obranili", poručio je Zhang članicama WTO-a.

Nekoliko je zemalja već optužilo Trumpov kabinet da blokadom imenovanja trgovinskih sudaca i pozivanjem na argument nacionalne sigurnosti izaziva krizu u WTO-u kako bi opravdali carine na uvoz čelika i aluminija.

>>>Donohue: Uvođenje carina može dovesti do destruktivnog trgovinskog rata s ozbiljnim posljedicama

‘Unilateralizam je bazično nespojiv s WTO-om, kao vatra s vodom. Ako se brod prevrne na otvorenom moru, svima prijeti utapanje. Ne bismo trebali prekriženih ruku gledati kako potapaju brod. WTO je pod opsadom i svi bismo trebali udružiti snage kako bismo ga obranili‘, poručio je Zhang članicama WTO-a.

Američki predstavnik na sastanku u Ženevi branio je Trumpov potez pozivajući se na izvješće prema kojem kineske mjere transfera tehnologije stoje američke kompanije milijarde dolara godišnje, kazao je neimenovani trgovinski dužnosnik.

Američki predstavnik istaknuo je također da su u petak Sjedinjene Države uložile žalbu WTO-u u kojoj optužuju Kinu da tolerira krađu patenata i koristi sporazume o licencama kako bi diskriminirala inozemne vlasnike tehnologije.

Trumpov je kabinet zatražio od Kine da odmah za 100 milijardi dolara smanji višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om koji trenutno iznosio oko 375 milijardi dolara.

>>>Srbija i BiH slave završetak ‘trgovinskog rata’ s Hrvatskom

Prema pisanju Wall Street Journala, koji se pritom pozvao na neimenovane izvore, Washington je prošlog tjedna u pismu zatražio od Pekinga da snizi carine na američke automobile, da kupuje više poluvodiča proizvedenih u SAD-u i da američkim kompanijama omogući širi pristup financijskom sektoru.

Kina trenutno naplaćuje 25 posto carina na američke automobile a prošle je godine od SAD-a kupila poluvodiče ukupne vrijednosti 2,6 milijardi dolara, što odgovara jedan posto ukupnog kineskog uvoza tih proizvoda prema podacima carinske uprave.

Smanjenje trgovinskih napetosti

U američkom ministarstvu financija nisu željeli komentirati sadržaj pisma a potvrdili su vijest kineske novinske agencije Xinhua da je novoimenovani potpredsjednik kineske vlade Liu He zadužen za gospodarstvo u subotu telefonski razgovarao s američkim ministrom financija Mnuchinom.

>>>Trump najavio Kini uvođenje 60 milijardi dolara carine

"Tajnik Mnuchin nazvao je Liua Hea da bi mu čestitao na službenoj objavi njegove nove dužnosti", kazao je za Reuters glasnogovornik američkog ministarstva. "Razgovarali su i o trgovinskom deficitu između naše dvije zemlje i obvezali se na nastavak dijaloga kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rješenje za njegovo smanjenje."

Ti su kontakti naznačili da se iza zatvorenih vrata vode razgovori o smanjenju trgovinskih napetosti.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying upitana je na dnevnom brifingu za novinare razmatra li američki ministar financija posjet Kini i je li Peking spreman pozvati ga.

>>>Krugman: Trump koketira s ekonomskom katastrofom

"Stalno govorimo da je Kina spremna pregovarati kako bismo primjereno upravljali razlikama u mišljenjima sa SAD-om na osnovi obostranog poštovanja i koristi i kako bismo ih kontrolirali", kazala je Hua.

"Naša su vrata uvijek otvorena za dijalog i konzultacije", dodala je.

26. travanj 2024 18:18