Aktualno
StoryEditor

Kina pooštrava cenzuru na internetu; održana obuka za gašenje ‘štetnih sajtova‘

06. Kolovoz 2017.

Kina je u četvrtak održala obuku pružateljima internetskih usluga kako bi što učinkovitije uklanjali web stranice koje se smatraju štetnima. Cenzura zemlje pojačava zbog osjetljivog razdoblja završetka petogodišnjih mandata i političkog preustroja koji slijedi kasnije tijekom godine, prenosi Reuters.

Internetski podatkovni centri (IDC) i cloud tvrtke koje su nude domene web stranicama dobili su naređenje da sudjeluju u trosatnoj obuci kako bi poboljšali svoje vještine "hitne reakcije", potvrdila su najmanje četiri sudionika te obuke kojoj je bio podvrgnut i operater koji pruža Microsoftove cloud usluge u Kini.

>>>Kina cenzurira sav LGBT sadržaj na internetu

Kinesko ministarstvo za javnu sigurnost pozvalo je na obuku "kako bi se pojačala internetska sigurnost za 19. partijski kongres i riješila problem manjih web stranica koje ilegalno šire štetne informacije".

Predsjednik Xi Jinping nadzirao je pooštravanje kontrole kibernetskog prostora u Kini, uključujući strogi nadzor nad podacima i pravila o cenzuri. Ovaj potez sada nadilazi očekivane konsolidacije moći na kongresu Komunističke partije ove jeseni.

Obuka se sastojala od uvježbavanja ‘rušenja‘ ciljane web stranice i prijave relevantnih detalja policiji što uključuje kontakt podatke, IP adresu i lokaciju poslužitelja.

Nekoliko pružatelja usluga, uključujući 21Vianet Group i VeryCloud, objavile su obavijesti u kojima upozoravaju na moguće prekide u radu usluga kao rezultat obuke.

Predstavnici ministarstva javne sigurnosti potvrdili su da je održana obuka, ali nisu željeli detaljnije o tome govoriti.

>>>Pod krinkom ‘kibernetičog suvereniteta’ Kina pooštrava cenzuru interneta

Kina je pooštrila kontrolu interneta. Najnovija nastojanja uspješnijeg provođenja cenzure uključuju zabranu korištenja VPN-a. Apple je prošlog tjedna uklonio VPN aplikacije iz svoje trgovine aplikacija, dok je Amazon upozorio korisnike da ne koriste VPN.

03. svibanj 2024 14:41