Aktualno
StoryEditor

Kina zabranila nekoliko modela iPhonea

11. Prosinac 2018.

Neki modeli poznatog pametnog telefona neće se više moći prodavati na najvećem svjetskom tržištu mobitela, odlučio je sud u Fuzhou. Točnije, u Kinu se prema preliminarnoj presudi ne može uvoziti niti u njoj prodavati sedam modela iPhone, od 6S do X puštenog u prodaju prošle godine. Presuda se ne odnosi na najnovije modele XS i XR, ali, kako piše Financial Times, Apple može zaobići zabranu softverskim nadogradnjama.

>>>Novi iPhone izgleda konačno dosegnuo cjenovni plafon

U Appleu su uvjereni kako presuda neće utjecati na dostupnost svih njihovih modela. ‘Pokušaji Qualcomma da zabrani naše proizvode novi je očajnički potez kompanije čije su protuzakonite prakse pod istragom regulatora diljem svijeta‘, poručili su iz kompanije. ‘Svi modeli iPhonea ostaju dostupni našim kupcima u Kini. Qualcomm polaže pravo na tri patenta na koja nikada prije nisu, uključujući i jedan koji je već osporen. Iskoristit ćemo sva pravna sredstva na sudovima‘.

Presuda je rezultat jednog od mnogih sporova koje proizvođač čipova Qualcomm vodi protiv druge najvrednije kompanije na svijetu oko patenata, a u ovom je slučaju sud odlučivao o dva sporna patenta vezana za uređivanje slika i upotrebu aplikacija na zaslonu na dodir. Razni sporovi traju već dvije godine i obuhvaćaju SAD, Europu i Kinu, a počeli su zbog Appleovih optužbi protiv Qualcomma zbog navodne zloupotrebe pozicije na tržištu čipova za mobitele, na što je druga strana odgovorila nizom optužbi koje uključuju nepoštivanje ugovora i krađu patenata.

>>>Apple i Samsung kažnjeni za namjerno usporavanja mobitela

FT podsjeća da će sljedeća ‘stanica‘ za dvije kompanije biti Njemačka u kojoj bi tijekom ovog mjeseca trebala biti donesena jedna od važnijih odluka u ovoj globalnoj pravnoj bitci. Apple je inače godinama bio jedan od glavnih klijenata Qualcommu, zbog čega ga razlaz košta milijarde dolara u izgubljenim prihodima.

17. travanj 2024 12:57