Aktualno
StoryEditor

Kineska kompanija preuzima većinski udio RTB-a Bor u Srbiji

31. Kolovoz 2018.

Kineska kompanija Zijin Mining Group postat će vlasnikom 63 posto Rudarsko-topioničarskog bazena Bor (RTB), jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji, izvijestio je u petak srbijanski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Vlada Srbije odlučila je za strateškog partnera RTB-a Bor izabrati kinesku tvrtku koja se obvezala uložiti 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju, rekao je Antić na konferenciji za novinare.

>>>Nikolić: Dolazak Kineske banke je ispunjenje obećanja da će Beograd postati regionalno središte

Po njegovim riječima, Zijin Mining Group ponudio je poslovni plan od ukupno 1,26 milijardi dolara u okviru kojega je 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju, te zadržavanje 5.000 zaposlenih.

Zauzvrat će kineska kompanija, koja je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata i bakra, dobiti 63 posto vlasništva nad RTB-om Bor.

Na natječaj koji je Vlada Srbije raspisala za strateškog partnera RTB-a Bor prijavili su se kineski Zijin, kanadski Diamond Fields i ruski Ju Gold, ali ponuda Kanađana nije ispunjavala sve uvjete natječaja.

Ugovor s kineskom kompanijom trebao bi biti potpisan u rujnu, a Kinezi će operativno preuzeti upravljanje u RTB-om Bor početkom 2019. godine.

Prema pisanju beogradskih medija, Zijin Mining Group u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a u 2017. godini bio je na 22. mjestu liste najvrjednijih rudarskih kompanija u svijetu, s godišnjim prihodom od oko 10 milijardi eura i čistom dobiti većom od 230 milijuna eura.

Rudarsko-topioničarski bazen Bor jedini je proizvođač bakra i plemenitih metala (zlata i srebra), u Srbiji.

>>>Kina – rasadnik brendova na steroidima

Ruda se u rudnicima RTB-a Bor iskapa više od 100 godina, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali.

Proizvodnja bakra počela je 1903. godine na lokalitetima Bora i Majdanpeka. Rudnici i topionica u Boru danas su sastavni dio kombinata koji ima oko 5.000 zaposlenih.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

04. svibanj 2024 01:18