Aktualno
StoryEditor

Kinesko gospodarstvo poraslo 6,5 posto, najsporije od 2009.

19. Listopad 2018.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije od svjetske financijske krize 2009. godine, što je posljedica trgovinskog rata sa SAD-om i nastojanja vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje.

Rast od 6,5 posto nije zabilježen još od prvog tromjesečja 2009. godine i manji je od očekivanja analitičara u anketi Reutersa koji su procjenjivali da će bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 6,6 posto.

>>>Hrvatska i Kina potpisale sporazum o turističkoj suradnji

Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u petak, pokazuju i da je na kvartalnoj razini rast gospodarstva u trećem tromjesečju usporio na 1,6 posto, s 1,7 posto u prethodnom kvartalu.

Usporavanje rasta posljedica je, među ostalim, slabljenja domaće potražnje, što je izazvalo usporavanje proizvodne aktivnosti, kažu analitičari.

Posljednji podaci pokazuju da je u rujnu rast industrijske proizvodnje usporio na 5,8 posto na godišnjoj razini, što je slabiji podatak nego što su analitičari očekivali.

Uz to, usporava se rast potrošnje kućanstava, ali i investicija u infrastrukturu.

Tako podaci pokazuju da su investicije u infrastrukturu u prvih devet mjeseci ove godine porasle za 3,3 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na 4,2 posto u prvih osam mjeseci.

Investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u prvih devet mjeseci za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, znatno sporije nego prethodnih godina.

U rujnu je, pak, promet u trgovini na malo porastao za 9,2 posto na godišnjoj razini, što je solidan rast, ali sporiji u odnosu na prethodan razdoblja kada je osobna potrošnja rasla po dvoznamenkastim stopama.

Jača trend usporavanja rasta

„Jača trend usporavanja rasta, premda kineske vlasti nastoje potaknuti investicije i podržati gospodarstvo. Pokazalo se da je domaća potražnja slabija nego neočekivano solidan rast izvoza”, kaže Kota Hirayama, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Zbog trgovinskog rata i međusobnog nametanja carina između SAD-a i Kine, analitičari su očekivali slabljenje kineskog izvoza. No, nedavno objavljeni podaci pokazali su snažan rast izvoza, pa i rekordni trgovinski suficit u razmjeni sa SAD-om.

Analitičari kažu da je taj rast bio posljedica pojačanog izvoza uoči stupanja na snagu novih američkih carina na kineske proizvode.

„Gledajući u budućnost, ekonomski izgledi nisu optimistični jer će se izvoz suočiti s daljnjim čeonim vjetrovima zbog američkih carina i slabljenja potražnje na tržištima u razvoju. Očekujemo da će se iduće godine rast BDP-a usporiti na 6,0 do 6,2 posto”, kaže Nie Wen, analitičar u tvrtki Hwabao Trust Shanghai.

Usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva posljedica je i nastojanja vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje i presnažan rast cijena na tržištu nekretnina, što je potaknulo rast troškova kreditiranja kompanija.

>>>Miodrag Šajatović: Neće Hrvatska ostati bez ljudi. Riješit će to KP Kine

Među ostalim, lokalne vlasti nastoje zauzdati snažan rast cijena nekretnina, pa su uvele mjere za sprječavanje špekulacija, dok kamate na hipotekarne kredite rastu.

Rast u trećem tromjesečju od 6,5 posto na godišnjoj razini u skladu je s planovima kineske vlade koja procjenjuje da će u cijeloj ovoj godini BDP ojačati upravo po toj stopi. Ostvare li se procjene vlade, bit će to najsporiji rast u posljednjih 26 godina.

19. travanj 2024 11:19