Korona i biznis
26. ožujak 2018.

Kinesko veleposlanstvo: Odbijanje žalbe pozitivan signal za daljnja ulaganja u Hrvatsku

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj u ponedjeljak je pozdravilo odbijanje žalbi na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama te ocijenilo da će suradnja Hrvatske i Kine u gradnji mosta značiti prekretnicu u suradnji dviju zemalja.

Hrvatske ceste su 8. siječnja ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija ‘China Road and Bridge Corporation‘ za gradnju Pelješkog mosta, na što su se žalila druga dva ponuditelja, a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) u ponedjeljak je objavila rješenje kojim su odbijene žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija te turskog IC Ictas Isaat Sanayi.

>>>DKOM odbio žalbe, Kinezi potvrđeni za gradnju Pelješkog mosta

- Kineska strana pozdravlja odluku kojom je hrvatska Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave podržala pobjedu kineskog poduzeća na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta. Ova je odluka ne samo od velike važnosti za Hrvatsku, već je i prekretnica u procesu kinesko-hrvatske suradnje, kaže se u izjavi kineskoga veleposlanstva.

Dobrodošlica kineskim investitorima

Dodaje se kako "odabir hrvatske vlasti da projekt izgradnje Pelješkog mosta preuzme kinesko poduzeće pokazuje povjerenje u sposobnosti i standarde kineskog poduzeća za gradnju mostova te šalje pozitivan signal dobrodošlice da još više kineskih poduzeća investira i pokrene posao u Hrvatskoj".

- Vjerujemo da će ovaj projekt pomoći u produbljivanju međusobnog političkog povjerenja dviju zemalja, ojačati usklađivanje razvojnih strategija, proširiti suradnju u gospodarstvu, trgovini i drugim područjima, te potaknuti kinesko-hrvatske odnose da dođu na novu razinu, kaže se u izjavi.

>>>Matešić: O navodnim dampinškim cijenama Kineza odlučuje EK

Napominje se da je projekt izgradnje Pelješkog mosta do danas najveći projekt suradnje Kine i Hrvatske.

- Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj će poticati kinesko poduzeće da u projektu izgradnje mosta aktivno surađuje s hrvatskim tvrtkama, da u najvećoj mogućoj mjeri koristi lokalne radnike, kao i da dijeli tehnologiju i iskustva izgradnje mosta s hrvatskom stranom, te da u ugovorenom vremenskom roku visokokvalitetno dovrši izgradnju mosta, kako bi ovaj projekt postao primjer suradnje Kine i Hrvatske, zaključuje se u izjavi kineskog veleposlanstva.

Rok dovršetka radova od 36 mjeseci

Hrvatske ceste su od tri ponude za gradnju Pelješkog mosta izabrale kineski konzorcij - China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering, s cijenom ponude u iznosu od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci.

>>>Miodrag Šajatović: Neće Hrvatska ostati bez ljudi. Riješit će to KP Kine

Ponuda talijansko-turskog konzorcija iznosila je 2,55 milijardi kuna, dok je ponuda Strabaga bila 2,62 milijardi kuna (cijene bez PDV-a).

Na taj odabir prvo se žalio Strabag, a nedugo nakon toga i zajednica ponuditelja u kojoj su Astaldi i CT Ictas koja se žalila na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta. Strabag se žalio tvrdeći da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene u pogledu izvođenja niza radova.

Protiv DKOM-ova rješenja ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom sudu u roku od 30 dana od isteka osmog dana od dana javne objave rješenja na internetskim stranicama DKOM-a.

Strabag razočaran, Astaldi bez komentara

Austrijski Strabag u ponedjeljak je istaknuo kako je iznenađen i razočaran odbijanjem žalbe koju je podnio na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama, dok u talijanskom Astaldiju odbijanje žalbe nisu htjeli komentirati.

"Iznenađeni smo i razočarani ovom odlukom. Trenutačno razmatramo daljnje pravne korake", rekli su za Hinu iz Strabagove službe za odnose s javnošću, no nisu htjeli konkretizirati koji bi to koraci bili.

>>>Kinezi vole vezanu trgovinu, ali Hrvati ne

U Astaldiju su kratko izjavili kako nemaju komentara na odbijanje njihove žalbe.

Hrvatske ceste su 8. siječnja ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija "China Road and Bridge Corporation" za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).

Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova.

>>>Pelješki most – fijasko za Hrvatsku i EU

Austrijancima je, uz ostalo, smetalo i to što naručitelj, Hrvatske ceste, nije ispitao niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što je, kako smatraju u Strabagu, trebao učiniti prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Europskog Parlamenta i Vijeća.