Aktualno
StoryEditor

Kineze zanima hrvatski porezni sustav, Južnokorejce suradnja sa Zagrebačkom županijom

27. Svibanj 2019.

Zagrebačka županija ugostila je danas delegaciju južnokorejske regije Chungcheongnam-do i s njom potpisala ugovor o suradnji.

Kao razlog posjeta delegacije najbogatije južnokorejske regije, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naveo je upoznavanje međusobnih potencijala, kako gospodarstva, tako i turizma, te mogućnost realizacije zajedničkih projekata.

Suradnja među dvjema regijama već postoji, u 2018. godini broj turističkih noćenja i dolazaka iz Južne Koreje povećan je u odnosu na 2017. godinu za 113 posto.

- Hrvatsku osjećamo kao blisku zemlju. Voljeli bismo pokrenuti suradnju u kulturi, ekonomiji, turizmu, medicini, u kojem god području treba. Ugovor o suradnji dobar početak za budućnost - rekao je predsjednik skupštine regije Chungcheongnam-do Yoo Byung Kook.

Tijekom posjeta Zagrebačkoj županiji delegacija će obići i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu, a nakon toga i Seoski turizam Kezele.

Podsjetimo, pred desetak dana potpisan je ugovor između korejskih proizvođača automobila Hyundaija i Kie s hrvatskim Rimac Automobilima, a vrijednost ugovora je 80 milijuna kuna.

Poreznike iz Šangaja zanima hrvatski porezni sustav i mogućnosti ulaganja

Još je jedna azijska delegacija danas boravila u Hrvatskoj. Predstavnici Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb primili su delegaciju Porezne uprave grada Šangaja (Shaanghai Municipal Finance Bureau (SMFB) gdje su im predstavljeni hrvatski porezni sustav te mogućnosti za ulaganja.

Kako je rekao predsjednik zagrebačke Komore Zlatan Fröhlich, Kineze zanima uređenje hrvatskoga poreznog sustava u potpori malih i srednjih poduzeća, porezna politika za znanost i tehnološke inovacije kao i načini privlačenja stranih ulaganja, posebice izgradnja zona slobodne trgovine.

- Kineski poduzetnici su vlasnici 75 posto Luke Gaženica, ulažu u zdravstveni turizam u Krapinskim Toplicama, u Kumrovcu kupuju Hotel Zagorje tako da očito ima interesa i u nekim smo nišama očito konkurentni - istaknuo je Fröhlich.

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša istaknuo je poticaje poduzetnicima preko Zakona o poticanju ulaganja, koji mogu biti zanimljivi i kineskim i drugim ulagačima. Dodao je kako Hrvatska i dalje, kroz relaksiranje nefiskalnih nameta, ima namjeru poticati poduzetničke aktivnosti. Nada se da ćemo privući i ostale kineske ulagače, ne samo one na velikim infrastrukturnim projektima.

Bai Wei Yuan, savjetnica u SMFB-u, istaknula je da Kinezi vode računa o inicijativi ‘Jedan pojas, jedan put‘, ključnoj inicijativi predsjednika Xija Jinpinga kojom se predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezao Kinu s ostatkom Azije, Europom i drugim kontinentima te da je posjet Hrvatskoj jedan od segmenata te inicijative.

- Naš zadatak je dvojak: nastojimo da što više kineskih investitora ulaže u strane zemlje, ali i da privučemo strani kapital u Kinu - rekla je Bai Wei Yuan, dodavši da se hrvatsko gospodarstvo dobro razvija.

19. travanj 2024 09:16