Aktualno
StoryEditor

Kinezi i Nijemci zainteresirani za izgradnju masivnih solarnih parkova u Černobilu

05. Veljača 2017.

Ministar za ekologiju i prirodne resurse, Ostap Semerak, rekao je kako je trinaest međunarodnih investitora zatražilo dozvolu Ukrajine za izgradnju solarnih elektrana ukupnog kapaciteta oko 2GW unutar zone radioaktivnog isključenja oko Černobilske nuklearne elektrane.

Ukrajina traži investitore za ‘solarizaciju Černobila’

Početak izgradnje solarnih parkova i njihova integracija u postojeću černobilsku mrežu infrastrukture mogli bi započeti u srpnju.

Dva GW gotovo je jednako kao kapacitet dva moderna nuklearna reaktora, osim što atomska energija za razliku od solarne radi danonoćno.

‘‘Zaprimili smo zahtjeve od tvrtki koje su zainteresirane za najam zemljišta i gradnju solarne elektrane. Ne tražimo dobit od najma zemljišta, tražimo dobit od ulaganja,‘‘ - rekao je Semerak u telefonskom intervjuu za Bloomberg.

Tri desetljeća nakon što je zbog Černobilske tragedije raseljeno više od 300 tisuća ljudi zbog širenja zračenja preko velikih dijelova Ukrajine, Bjelorusije i Rusije, vlasti još uvijek pokušavaju pronaći mogućnosti prenamijene zemljišta, dvostruko većeg od površine Los Angelesa koje okružuje tvornicu. S obzirom na to da se zračenje zadržava u tlu stoljećima prostor se ne može koristiti za poljoprivredu ili šumarstvo.

Cijena najma? Sitnica...

Kineske tvrtke GCL System Integration Technology Co Ltd. i China National Complete Engineering Corp objavile su u studenom da planiraju izgraditi elektranu kapaciteta jednog GW proizvodnje u nekoliko faza. Njemačka grupacija za proizvodnju energije iz obnovljivih izbora planira pokrenuti elektranu kapaciteta 500 MW, iako ime o kojoj se firmi radi još nije objavljeno. Ostali investitori planiraju pokrenuti manje solarne parkove kapaciteta 20 MW.

Semerak je objasnio da su investitori zatražili između 20 i 1000 hektara površine za projekte, te da je zbog stranih ulaganja Ukrajina smanjila cijenu najamnine državne imovine za 85 posto.

Za Ukrajinu ovaj projekt znači više od same iskoristivosti pranog zemljišta. Zbog jake korupcije i sukoba s proruskim grupama na istoku, vlasti žele ojačati gospodarstvo novim investicijama i uspostaviti energetsku neovisnost od Rusije.

Osim njemačkih i kineskih, za izgradnju solarnog parka u zoni isključenja prijavile su se i kompanije iz Irske, Danske, Austrije, Bugarske, Bjelorusije i Ukrajine, objasnio je Semerak.

>>>Dalekovod obnavlja ukrajinski elektroenergetski sustav za 10 milijuna eura

19. travanj 2024 20:54