Korona i biznis
28. veljača 2018.

Kinezi planiraju izgradnju nosača aviona na nuklearni pogon

Kina razvija tehnologije za izgradnju nosača zrakoplova na nuklearni pogon, izvijestili su u srijedu državni mediji, dok Peking nastavlja s ulaganjima u svoj ambiciozni program vojne modernizacije.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u listopadu prošle godine da će pretvoriti vojsku u borbenu snagu svjetske klase do 2050. godine i razvoj nove tehnologije postao je ključnom točkom političkog programa. Ulaže se u borbene zrakoplove, nosače zrakoplova i rakete.

>>>Krešimir Jung: Za Jung Sky danas je veći problem naći dobrog pilota nego kupiti avion

Tvrtka u državnom vlasništvu CSIC, najveći kineski proizvođač vojnih plovila, otkrila je u utorak tu ambiciju na popisu dostignuća koje kompanija želi ostvariti u sklopu unapređenja oružja za kinesku mornaricu do 2025., objavio je Global Times.

Izgleda da je najava CSIC-a kasnije ispravljena na internetskoj stranici tvrtke kako bi se uklonio dio koji se odnosi na plovila na nuklearni pogon, ali je prvotna verzija ostala dostupna na kineskom internetu.

>>>Najveći zrakoplov na svijetu testiran na pisti

"Moramo ... ubrzati ključne pomake kao što su realizacija nosača zrakoplova na nuklearni pogon, moderniziranih nuklearnih podmornica, tihih podmornica i bespilotnih inteligentnih podvodnih obrambenih sustava", navodi se u originalnom dokumentu kako prenosi Global Times.

CSIC je odbio komentirati izvješće lista.