Aktualno
StoryEditor

Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipova

26. Srpanj 2018.

Da priča s carinama i nije tako jednostavna kao što je američki predsjednik Donald Trump doživljava pokazuje ‘napinjanje mišića‘, kako je Financial Times nazvao odluku Kine da ne odobri Qualcommovo preuzimanje nizozemskog NXP-a. Akvizicija vrijedna 44 milijarde dolara bila bi najveća u industriji čipova dosad, no rok za realizaciju dogovora istekao je bez nužnog blagoslova iz Pekinga, čime je transakcija definitivno propala, iako je dosad prikupila odobrenja iz čak osam različitih jurisdikcija.

Usprkos kineskom nijekanju da se radi o odmazdi zbog Trumpovih carina i prijetnji, malo tko gaji bilo kakve sumnje u motive kineske neaktivnosti.

>>> Zbog nacionalne sigurnosti Trump blokirao Broadcomovu ponudu za Qualcomm

- Namjeravamo otkazati svoj sporazum o preuzimanju NXP-a krajem današnjeg dana, ovisno o eventualnim promjenama, izjavio je  srijedu šef Qualcomma Steven Mollenkopf objavljujući time prihvaćanje poraza.

Kompaniji s Trumpom definitivno ne ide s obzirom na to da je predsjednik prije nekoliko mjeseci osobno blokirao spajanje Qualcomma s konkurentom Broadcomom. Premda u Qualcommu u početku nisu bili oduševljeni idejom, u kasnijim prepucavanjima se počeo otvarati prostor za dogovor, no Trump je jednostavno blokirao akviziciju.

26. travanj 2024 08:30