Aktualno
StoryEditor

Klaus Regling predložio ‘fond za crne dane‘ u eurozoni

02. Studeni 2017.

Zemlje eurozone mogle bi u slučaju ekonomskih šokova u budućnosti dobiti pomoć iz ‘fonda za crne dane‘ ili kratkoročni kredit Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), kazao je u četvrtak njegov čelnik Klaus Regling.

Eurozoni nije potrebna puna fiskalna unija ali ima prostora za instrument zaštite od asimetričnih šokova, kazao je čelnik Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klaus Regling.

>>>Miodrag Šajatović: I u eurozoni ću se zauzimati za jačanje izvoza slabljenjem valute

- Može se formirati u obliku fonda za crne dane kakav imaju Sjedinjene Države ili kao dopunsko osiguranje od nezaposlenosti. Druga su mogućnost kratkoročni krediti ESM-a, pojasnio je Regling na konferenciji u Nikoziji.

Takav fiskalni kapacitet mogao bi se kombinirati s transparentnijim sustavom raspodjele tereta s privatnim kreditorima u slučajevima restrukturiranja duga država, dometnuo je.

Njegov bi se okvir trebao temeljiti na tržišnim principima, sa strožim klauzulama o kolektivnim tužbama u dokumentaciji koja prati obveznice, naglašava čelnik ESM-a.

>>>Darinko Bago: Izvoznici pozdravljaju što brži ulazak u eurozonu

- Automatsko produljenje roka dospijeća nije poželjno jer može imati procikličke efekte. ESM bi mogao preuzeti posao organizacije restrukturiranja po uzoru na Londonski klub, u slučaju da je dug zemlje neodrživ, predlaže Regling.

Podsjetio je i na prijedloge o osnivanju europskog monetarnog fonda, primjećujući sve viši stupanj suglasnosti da Međunarodni monetarni (MMF) u budućnosti neće nužno sudjelovati u ESM-ovim programima financijske pomoći zaduženim državama kao što je dosada bio slučaj.

- Dio te uloge mogao bi preuzeti ESM u suradnji s (Europskom) komisijom, pojasnio je.

ESM i njegov prethodnik Europski fond za financijsku stabilnost financijski su poduprli pet europskih zemalja, uključujući Cipar koji je zaključio trogodišnji program financiranja početkom prošle godine.

>>>Zapošljavanje u eurozoni u listopadu najsnažnije u više od 10 godina – Markit

Fiskalni su rezultati "sjajni" ali još treba voditi računa o smanjenju nenaplativih kredita u ciparskim bankama, dodao je.

Po njegovim su riječima Brexit i izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika ponovo usmjerili fokus Europljana na važne stvari.

- Javna podrška euru na najvišoj je razini od 2004. godine, istaknuo je.

02. svibanj 2024 16:16