Aktualno
StoryEditor

Klijenti ruskog Sberbanka u kolovozu povukli 1,1 milijardi dolara deviznih depozita

25. Rujan 2018.

Klijenti najveće ruske banke Sberbank povukli su u kolovozu 1,1 milijardu dolara deviznih depozita zbog praznika i rizika mogućih novih američkih sankcija, izjavio je za Reuters zamjenik bančina izvršnog direktora Aleksander Morozov.

>>>Sberbank planira trgovati kriptovalutama izvan matične Rusije

Odljev depozita bilježen je od početka kolovoza do sredine rujna, nakon čega je stao, naglasio je Morozov, ne precizirajući koliko je novca povučeno u tekućem mjesecu.

U kolovozu su klijenti po njegovim riječima povlačili depozite dijelom zbog odlaska na odmor u inozemstvo, a dijelom zbog straha od utjecaja novih sankcija.

Sredinom rujna izvršni direktor druge po veličini ruske banke VTB Andrej Kostin izjavio je u intervjuu za ruski radio Business FM da bi ta banka mogla razmotriti isplatu deviznih depozita u rubljima bude li potrebno.

Naknadno su iz Kremlja i središnje banke pojasnili da se takva isplata ne planira i ne razmatra.

Od kolovoza cijene na ruskim financijskim tržištima snažno osciliraju zbog mogućih američkih sankcija, a na udaru rasprodaja našli su se rubalj i trezorski zapisi.

>>>Sberbank planira smanjiti obujam poslovanja u Europi – Gref

Ruska se valuta u međuvremenu počela oporavljati zahvaljujući potpori središnje banke koja je podigla ključne kamatne stope prvi puta od 2014. godine.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

04. svibanj 2024 02:01