Aktualno
StoryEditor

Klimatske promjene štete plućima - znanstvenici

08. Rujan 2018.

"Klimatske promjene utječu na dišne organe" i ako ih ne budemo zaustavili "imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje", upozorava u petak pet organizacija, među kojima i Europsko društvo za dišne bolesti (ERS) sa sjedištem u Lausannei, prije kongresa u Parizu.

"U vrijeme velikih vrućina i povišene vlažnosti zraka mogu se pojaviti simptomi kod astmatičara", ističu organizacije u izjavi objavljenoj uoči međunarodnog kongresa ERS-a koji se od 15. do 19. rujna održava u Parizu.

Taj će skup biti prigoda za početak kampanje senzibiliziranja "Zdrava pluća za čitav život".

>>> Znanost potvrdila: Ljudi su promijenili godišnja doba

Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: "Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije".

"K tome, sve veće onečišćenje zraka i povećanje koncentracije ozona smanjuju plućnu funkciju i odgovorni su za neke štetne posljedice na dišni sustav", ističu organizacije, među kojima i Pneumološko društvo francuskog jezika (SPLF).

"Kašnjenje u donošenju odluka o ograničavanju stakleničkih plinova i atmosferskih onečišćivača kratkog životnog vijeka imat će nepovratne posljedice na zdravlje svih građana", upozoravaju potpisnici.


[mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]Pratite Lider na društvenim mrežama


 

14. travanj 2024 06:23