Aktualno
StoryEditor

Klimek: Primjena Protokola o gospodarenju građevnim otpadom podiže vrijednost tvrtke

14. Rujan 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Čak jedna trećina otpada koji se generira na području Europske unije odnosi se na građevinski i otpad od rušenja. U prosjeku, u Uniji se uspješno reciklira oko 50 posto ove vrste otpada, a zemlje koje su vodeće ne samo u recikliranju, već i u ponovnom korištenju tog materijala u građevinarstvu su Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Švedska...

Podaci su to koje je okupljenim predstavnicima nadležnih ministarstava, institucija i zainteresiranih tvrtki iz sektora građevinarstva, na konferenciji "Građevni otpad i otpad od rušenja: Izazovi, prilike i Protokol", održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori, prezentirao Wojciech Klimek, predstavnik Europske komisije.

>>>Kuščević: Plan gospodarenja otpadom može stvoriti dosta problema lokalnim samoupravama

- Jedna od glavnih prepreka u boljem načinu gospodarenja građevnim otpadom i otpadom od rušenja je nedostatak povjerenja u kvalitetu materijala koji nastaju recikliranjem. Nema povjerenja kako su ti materijali dovoljno kvalitetni za njihovo ponovno korištenje, rekao je Klimek.

Hrvatske je gospodarstvenike upoznao s Akcijskim planom kružnog gospodarstva, koji je Europska komisija donijela 2015. godine, a kojim se, između ostalog, potiče ponovna uporaba građevnog otpada kao i planiranje rušenja, a time i pojednostavljenje procesa recikliranja ove vrste otpada. Riječ je o dobrovoljnom protokolu čija primjena donosi brojne dobrobiti za sve uključene u procese gradnje i sanacije gradilišta.

>>>Otpad je veliki gospodarski resurs, a ne problem

- Pozvani ste usvojiti Protokol putem vaših udruženja. Pokaže li se potreba za certificiranjem tvrtki koje bi provodile njegove odredbe, želimo čuti vaše prijedloge i iskustva. Naime, primjena Protokola podići će vrijednost vaših tvrtki na razini cijele EU. Vrijednosti koje se ostvaruju su povećana potražnja za materijalima, nove poslovne prilike, bolja suradnja u sektoru, veća razina recikliranja. Naravno, na vama je da procijenite što je profitabilno i što se može koristiti, rekao je Klimek.

Kako unutar Europske unije postoje značajne razlike u uspješnosti primjene Protokola, čiji je primaran cilj reducirati količinu građevnog otpada, Europska komisija ovakve konferencije organizirala je u 6 zemalja članica. U Hrvatskoj, kao partnera za ovu inicijativu Europska komisija odabrala je HGK.

>>>Gradonačelnici: Treba nam burza otpada

- Građevinski otpad spada u kategoriju neopasnog i može se kao sirovina vratiti u proizvodni proces. HGK nastojat će s resornim ministarstvima aktivno djelovati na implementaciji svih inicijativa usmjerenih na sustavno gospodarenje građevnim otpadom, rekla je okupljenima Katarina Sikavica, predsjednica Strukovnog udruženja graditeljstva pri HGK.

20. travanj 2024 08:37