Korona i biznis
17. travanj 2018.

Ključevi državnih stanova dodijeljeni osječkim obiteljima u potrebi

Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić dodijelili su u utorak ključeve državnih stanova za šest socijalno ugroženih osječkih obitelji, a ministar je najavio kako će svakog mjeseca ministarstvo raspisivati natječaje da bi se svi stanovi, nekretnine, zemljišta i zgrade stavili u funkciju.

Prije podjele ključeva ministar Marić i gradonačelik Vrkić razgovarali su sa zamjenikom osječko-baranjskog župana Petrom Lagatorom o "načinima svrsishodnijeg aktiviranja državne imovine" u korist lokalne zajednice u Osijeku.

- Drago mi je što smo mogli dodijeliti ključeve stanova za ugrožene obitelji. Nekada je Slavonija bila odredište za dolazak, a zadnjih je godina poligon za odlazak, i to treba sprječavati i vratiti život na ove prostore, rekao je ministar Marić.

>>>G. Marić: Država Splitu ustupa imovinu vrijednu više od pola milijarde kuna

Dodao je da će ministarstvo u suradnji s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom aktiviranjem državne imovine pridonijeti tome.

Na pitanje novinara što će biti s napuštenim stanovima u Osijeku koji su u vlasništvu države, Marić je odgovorio da će svakog mjeseca ministarstvo raspisivati natječaje kako bi se svi stanovi, nekretnine, zemljišta i zgrade stavili u funkciju.

- Naša ispostava u Osijeku je dobila zadatak da izradi katalog svih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske i do kraja godine ta će imovina biti evidentirana, dodao je ministar.

>>>Zaštićeni najmoprimci: Treba poštovati tržište i omogućiti im da se s vlasnicima nađu na pola puta

Gradonačelnik Vrkić zahvalio je Vladi i mjerodavnom ministru što su omogućili da se provede odluka donesena na sjednici Vlade u Osijeku da se tom gradu dodijeli osam stanova za obitelji koje su u u socijalnoj potrebi. Danas su dodijelili šest ključeva za šest obitelji jer su dvije u međuvremenu zbrinute na drugoj osnovi.

- Ovim smo potvrdili ono što su se Vlada, županija i Grad dogovorili. Dokazali smo da odluke koje smo dogovorili provodimo na vjerodostojan način. Na listi Centra za socijalnu skrb još su dva stana u proceduri i - kad to bude gotovo - i ta dva stana ćemo dodijeliti, rekao je Vrkić.

Dodao je kako je u proceduri još jedna odluka donesena na toj sjednici Vlade, a to je da se 37 hektara zemljišta u industrijskoj zoni Nemetinu dodijeli Gradu Osijeku. Podsjetio je kako su se dogovorili da se pronađe model da se zapuštena park-šumica na lijevoj obali Drave uredi kao nova sportsko-rekreacijska zona između kupališta Copacabane i Zoološkog vrta.

- To će biti nova dodana vrijednost za naše građane, rekao je Vrkić.