Aktualno
StoryEditor

Klubovi zastupnika o izmjenama Poslovnika: Od podrške do optužbi za ‘likvidaciju‘

23. Siječanj 2018.

U cilju ‘veće dinamike i kvalitetnije rasprave‘, HDZ i HNS dogovorili su se prošli tjedan oko izmjena u Poslovniku Hrvatskoga sabora, koje su najavljene za drugi tjedan veljače. Ukidanje instituta vjerodostojnog tumačenja zakona, smanjivanje vremena za repliku s dvije na jednu minutu, samo su neke od izmjena u Poslovniku. Novina je i da će zastupnik moći imati samo jednu repliku po jednoj točki dnevnog reda, a uvodi se i zabrana repliciranja zastupnicima unutar istog zastupničkog kluba.

>>>Novi saborski Poslovnik ‘zauzdava brbljavce’, skraćuje i smanjuje broj replika

U intervjuu za Jutarnji list, potpredsjednik Sabora Željko Reiner istaknuo je kako cilj izmjena nije ograničavanje sloboda, nego efikasniji rad na sjednicama.

- Glavni smisao promjena Poslovnika Hrvatskog sabora je da se poveća kvaliteta, stručnost i dinamičnost rasprava, a smanji međusobno ‘prepucavanje‘, vrijeđanje i zloporaba nekih institucija poslovnika koje su zamišljene sasvim drugačije i koje su se godinama uistinu drugačije i rabile, rekao je Reiner.

Loša ‘politička estrada‘

Najavljene izmjene izazvale su lavinu reakcija od strane klubova saborskih zastupnika. Predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, Branko Hrg rekao je da se rad Hrvatskog sabora već duže vrijeme ocjenjuje izuzetno loše te da njihov klub podržava navedene izmjene Poslovnika.

- Dobrim dijelom takve ocjene rezultat su lošeg Poslovnika koji ne omogućuje kvalitetne rasprave, posebno pojedinačne, o predviđenim temama, nego se svodi na lošu ‘političku estradu‘. Sukladno tome, pristupilo se izmjenama Poslovnika s ciljem da se rad Hrvatskog sabora dinamizira i poboljša, posebno s pojedinačnim raspravama. Realno gledajući, nitko ne može reći da gubi neka prava, jer se čak uvode određene izmjene po kojima će oporba imati više mogućnosti za postavljanje pitanja predstavnicima Vlade, istaknuo je Hrg za Lider.

S druge strane, prijedlog izmjena Poslovnika nisu još vidjeli u Klubu zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, tako da nisu mogli u ovom trenutku dati ocjenu njegova sadržaja.

- Protivimo se svakoj izmjeni koja bi išla u smjeru ograničavanja parlamentarne rasprave, rekla je ukratko Anka Mrak-Taritaš, predsjednica ovoga kluba.

Dnevni red četiri dana prije kako bi se izbjeglo repliciranje unutar istog kluba

Predsjednik Kluba zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza, Liste za Rijeku, Giovanni Sponza istaknuo je da kada se govori o izmjenama Poslovnika Hrvatskog sabora, mora se prije svega imati na umu da se radi o aktu koji definira i regulira način rada u vrhovnom predstavničkom tijelu građana u Republici Hrvatskoj.

- Izmjenama Poslovnika stoga treba osigurati svrsishodan rad Sabora za vraćanje digniteta Sabora i omogućavanje argumentiranih i kvalitetnih rasprava. Klub IDS-PGS-RI smatra da bi izmjenama Poslovnika svakako trebalo izbjegavati praksu uvrštenja zakona koji se donose u hitnom postupku. Ukoliko za to postoji nužna potreba, tada predlažemo da se zakon po hitnom postupku podnosi predsjedniku Sabora najkasnije 72 sata prije utvrđivanja dnevnog reda na sjednici, umjesto do sada propisanih 24 sata prije. Tako bi se omogućilo zastupnicima i radnim tijelima Sabora dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu pošto ne postoji mogućnost dodatnih rasprava i davanja amandmana prilikom drugog čitanja kao što je to slučaj sa aktima koji se donose po redovnoj proceduri, rekao je Sponza.

Iz ovoga kluba predložili su i da se redoslijed točaka o kojima će se raspravljati na nastavku sjednice dostavlja zastupnicima najkasnije četiri dana prije početka zasjedanja s ciljem omogućavanja kvalitetnije pripreme zastupnika za raspravu na plenarnoj sjednici o predloženim točkama dnevnog reda.

- Smatramo da je potrebno također urediti i institut stanke i to na način da jedan klub zastupnika, ukoliko želi o važnoj temi progovarati, da putem jedne stanke dnevno na to ima pravo. Jer, daljnje dopuštanje beskonačnog niza stanki u tijeku jednog dana nikako ne doprinosi efikasnosti rada Sabora za koju se IDS zalaže, rekao je Sponza te dodao da treba urediti i institut replike i to na način da zastupnik može odgovarati na izlaganja predstavnika zastupnika drugih klubova, a ne kao do sada gdje pojedini zastupnici repliciraju, da se slikovito izrazim, sami sebi unutar kluba, naglasio je Sponza.

Izmjene u cilju ušutkavanja i ‘likvidacije‘ Živog zida i Mosta

Najavljenim izmjenama saborskog Poslovnika, usprotivili su se prošli tjedan Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e. Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je da izmjene idu u smjeru gušenja slobode govora te da se mijenja koncept parlamenta jer će zastupničke rasprave biti značajno reducirane, i kvalitativno i kvantitativno. Njegov stranački kolega Ivan Pernar ocijenio je kako se ovakvim izmjenama Poslovnika nastoji ušutkati i ‘likvidirati‘ Živi zid i Most.

>>>Živi zid: Izmjenama saborskog Poslovnika parlament je sveden na razinu twittera

S njima se slažu i saborski zastupnici Mosta Robert Podolnjak i Ines Strenja Linić, koji su vladajućima poručili da ih neće ušutkati i da će, kao i do sada, borbeno naći načina da govore o svim temama važnim za društvo. Klub zastupnika Mosta suglasan je da je potrebno promijeniti sadašnji Poslovnik jer ima ‘ozbiljne demokratske deficite‘, no protivi se izmjenama koje su objavljene u medijima jer smatraju da se njima narušava pravo oporbe na slobodu govora.

SDP-ov uvjet

U prošlotjednoj emisiji ‘Otvoreno‘, predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Arsen Bauk predložio je da se kod izmjena saborskog poslovnika razmisli o promjenama Aktualnog prijepodneva.

- Bilo nam je simpatično gledati pripremljena pitanja od strane kolega iz HDZ. SDP-ov uvjet za prihvaćanje nekih od izmjena Poslovnika, a koje bi išle u smjeru smanjenja određenih prava, bit će mogućnosti oporbenih potpredsjednika Sabora da imaju pravo uvrstiti neke točke na dnevni red rasprave. Vladajući naravno mogu odbiti, ali tjedno se jedna ili dvije točke mogu uvrstiti i na prijedlog opozicije, rekao je Bauk.

U istoj emisiji Stjepan Čuraj iz Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, komentirao je prebacivanje stanke s početka sjednice na 13:30 sati, rekavši da bi se to učinilo kako bi se omogućila veća pozornost onoga što je na dnevnom redu. Istaknuo je i kako se zastupnicima ni na koji način neće onemogućiti prava koja kako zastupnici imaju. Do zaključenja članka oko izmjena saborskog Poslovnika nisu se izjasnili klubovi Hrvatske seljačke stranke, Samostalne demokratske srpske stranke, Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika i Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku.

24. travanj 2024 07:14