Aktualno
StoryEditor

Knežev dvor na Lopudu ide u obnovu, dobio donaciju od dva milijuna eura

25. Lipanj 2019.

Zaklada Caboga Stiftung donirala je dva milijuna eura Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) za obnovu Kneževa dvora na otoku Lopudu, u blizini Dubrovnika, a ugovor su u ponedjeljak u Dubrovniku potpisali predsjednik te zaklade Ivo Felner i predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić.

Predsjednik Zaklade Caboga Ivo Felner tom je prigodom istaknuo kako je ta zaklada odustala od planiranog velikog projekta pa su slobodna financijska sredstva preusmjerena za obnovu kulturne baštine.

- Brzo smo se dogovorili, a članovi Uprave Zaklade su mi u sat vremena dali suglasnost. Imamo identične interese kao DPDS, ali su objekti drukčiji jer mi obnavljamo manje objekte. Pritom DPDS ima više iskustva u održavanju nakon obnove. Ovaj projekt je idealna kombinacija želja i mogućnosti - rekao je Felner.

Predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić podsjetio je kako je DPDS u dogovoru s Gradom Dubrovnikom prije nekoliko mjeseci kupio Knežev dvor na Lopudu za dva milijuna kuna, ali je ostalo otvoreno pitanje financijskih sredstava za obnovu.

- Knežev dvor je u jako lošem stanju. Bio je ruševina bez krova još u prvom katastru 1837. godine. Međutim, toliko je sačuvano da ga bez problema možemo rekonstruirati u izgled iz doba pada Republike. Obnovu možemo početi već ove godine jer imamo projekt, konzervatorsku suglasnost i građevinsku dozvolu. Jedini je problem što će projekt koji je osmišljen za bivšeg privatnog vlasnika, sa spavaonicama, trebati prepraviti u javnu namjenu - rekao je Kapetanić te dodao da bi obnova mogla trajati oko tri godine.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako se taj kompleks kupnjom želio vratiti u okrilje grada.

- Strategija upravljanja povijesnom baštinom je jasna. Otimamo zaboravu i vraćamo objekte natrag u život. Obnovljeni kompleks bit će vrijedan dio turističke ponude, ali i kao očuvana povijesna baština. Ponosni smo što DPDS skrbi o cjelokupnom naslijeđu Dubrovačke Republike na najvišoj razini - rekao je Franković.

Knežev dvor na Lopudu iz 15. stoljeća najveći je na području negdašnje Dubrovačke Republike, nakon onog u Dubrovniku. Sam dvor ima površinu od 342 metra četvorna, a cijeli kompleks zauzima četiri tisuće metara četvornih. Do 2019. godine bio je u privatnom vlasništvu, kada ga je u dogovoru s Gradom Dubrovnikom kupio DPDS.

20. travanj 2024 14:36