Aktualno
StoryEditor

Kohorst: Hrvatska mora poraditi na pravosuđu, regulativi i ubrzanju nekretninskih transakcija

26. Rujan 2018.

Kratak pregled sektora preuzimanja i spajanja sudionicima Dana velikih planova dao je Željko Perić, osnivač konzultantske tvrtke Caper. Kako je rekao, aktivnost na ovom tržištu ukazuje na vrlo pozitivnu fazu poslovnog ciklusa i optimističan sentiment na tržištu, što dokazuje podatak da su preuzimanja i spajanja četiri godine zaredom prebacila vrijednost od tri bilijuna dolara. U nizu razloga za to Perić je istaknuo konkurentnije valuacije fondova privatnog kapitala i brze tehnološke promjene koje stvaraju prilike za remećenje uhodanih poslovnih modela. Slična je situacija i kada su u pitanju hrvatske kompanije. U periodu 2016./2017. napravile su ukupno 28 akvizicija, od toga 19 u Hrvatskoj, devet u inozemstvu, a ukupna vrijednost bila je 560 milijuna dolara. Za period 2018./2019. procjene su puno više, pa tako hrvatske kompanije planiraju 47 akvizicija, od toga 26 u inozemstvu, pri čemu bi ukupna vrijednost tih transakcija iznosila oko 840 milijuna dolara. Iz toga se može zaključiti da poduzetnici očekuju stabilnu i pozitivnu poslovnu klimu u bližem periodu, kao i da aktivnije traže prilike u inozemstvu ili razmišljaju o prodaji zbog ograničenja hrvatskog tržišta.

>>> Horvat: Rast BDP-a od 5 posto zahtijevao bi nedohvatljivih 55 milijardi kn investicijskog potencijala

Ovu prezentaciju slijedio je razgovor novinarke N1 televizije Ivane Dragičević s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Robertom Kohorstom. On je u velikoj mjeri ponovio stvari iznesene u razgovoru za Lider prije nekoliko tjedana i upozorio hrvatsku Vladu da u nekim kompanijama poput INA-e i Agrokora treba paziti tko su investitori, odnosno jesu li usklađeni s interesima države.

Na pitanje zašto SAD ruši poredak u čijem je stvaranju sam sudjelovao, veleposlanik je objasnio kako SAD ne želi rušiti svjetski poredak, nego samo podijeliti teret s drugim državama s obzirom da je dosad njegova zemlja snosila najveće troškove održavanja takvog poretka. Poteze predsjednika Donalda Trumpa u području trgovinske politike obrazložio je kao pokušaj ispravljanja za Ameriku štetnih multilateralnih ugovora. Carine su u funkciji pregovora, a ne kažnjavanja, istaknuo je i dodao da osobno očekuje postizanje dogovora s Kinom.

Hrvatsku je opisao kao najstabilniju državu regije i odskočnu dasku čiji je prosperitet važan za strateške interese SAD-a. Zemlja ima dobar imidž u svijetu, ali sada mora pretočiti to u dobru investicijsku klimu, što znači da mora, među ostalim, poraditi na pravosuđu, regulativi i ubrzanju nekretninskih transakcija, poručio je.

>>> Vujčić: Problem broj jedan i dalje je uvjerljivo prevelika reguliranost

Promjene se ne događaju preko noći i potrebno ih je raditi korak po korak, napomenuo je veleposlanik. Posebno je naglasio da Hrvatska mora aktivnije tražiti investitore, umjesto da ih samo čeka uvjerena da svi ovdje žele doći. Ponovio je svoje nezadovoljstvo rješenjem situacije u Agrokoru rekavši da je možda bilo bolje umjesto samo nekoliko ulagača, krug vlasnika proširiti kako bi se donosile najbolje odluke u interesu Hrvatske. Za kraj, prisutnima je savjetovao da traže investicije u nekretninskom i proizvodnom sektoru jer imaju potencijal i nude stabilnost i dugoročnu održivost te naglasio da radi na potpisivanju sporazuma o dvostrukom oporezivanju između dviju zemalja.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

27. travanj 2024 07:23