Aktualno
StoryEditor

Kolebljiva potražnja IBM-u donijela pad prihoda i dobiti

17. Listopad 2018.

IBM je u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježio pad prihoda i neto dobiti, pod utjecajem usporavanja prodaje softvera i kolebljive potražnje za serverima, objavila je ta američka tehnološka kompanija.

Ukupni prihod te kompanije sa sjedištem u Armonku u državi New York u trećem tromjesečju pao je za dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 18,76 milijardi dolara. To je i niže od prognoza analitičara s Wall Streeta, koji su očekivali prihode od 19,10 milijardi dolara. Neto dobit je smanjena na 2,69 milijardi dolara, u odnosu na 2,73 milijarde dolara u istom lanjskom razdoblju.

To ukazuje na nestabilan oporavak najveće globalne uslužne tehnološke tvrtke, koja se nalazi usred restrukturiranja. Glavni izvršni direktor IBM-a Ginni Rometty, naime, fokus kompanije preusmjerio je na brže rastuće usluge ‘clouda‘ i analitike, a kako bi smanjio ovisnost o tradicionalnim hardverskim proizvodima i preokrenuo višegodišnji trend pada prihoda.

>>> IBM nakon 6 godina pada lani poslovao s dobitkom 

Prihodi u poslovanju s računalnim sustavima, što uključuje servere za obradu velikog broja podataka, kao i sustave za skladištenje podataka, koji se prodaju velikim organizacijama, rasli su samo jedan posto, u usporedbi sa skokom od 25 posto u prethodnom tromjesečju. Pritom rast prodaje ‘z14‘ servera za obradu velikog broja podataka, koji je predstavljen prije otprilike godinu dana, usporava s obzirom da kupci čekaju lansiranje novih modela prije nadogradnje.

IBM-ovo poslovanje s kognitivnim softverom, koje uključuje platformu za umjetnu inteligenciju Watson, usluge analitike i cyber sigurnosti, zabilježilo je prodaju od 4,15 milijardi dolara, šest posto manje nego godinu dana ranije.

Iz IBM-a, koji više od 60 posto svojih prihoda ostvaruje izvan SAD-a, poručuju da je na poslovni rezultat utjecao i jači tečaj dolara. Tvrtka je u proteklih 12 mjeseci ostvarila 39,5 milijardi dolara prihoda od svojih "strateških imperativa", odnosno poslovanja s visokim rastom, što uključuje "cloud" usluge, koje su se proširile na sve odjele. Nakon objave poslovnih rezultata, dionice IBM-a u produženom trgovanju na Wall Streetu zabilježile su pad cijene 4,7 posto, na 138,29 dolara.

20. travanj 2024 01:07