Aktualno
StoryEditor

Koliki iznos plaće očekivati i tražiti na razgovoru za posao?

22. Travanj 2019.

Saznajte kako prikupiti informacije o plaći i dodatne informacije o poduzeću u kojem biste željeli raditi.

Poziv na razgovor za posao znači da ste već uspješno prošli inicijalna testiranja i da ste izabrani u uži krug kandidata za posao, na što u svakom slučaju trebate biti ponosni. Međutim, razgovor za posao najčešće je stresan za svakog kandidata jer se svi žele predstaviti u najboljem izdanju.

Ostaviti dobar dojam posebno je važno zato što već u prvih nekoliko minuta poslodavac odlučuje hoće li vas zaposliti ili neće. Je li vam poznato da na ukupni dojam najviše utječe vaša pojava, tj. način na koji ste ušli u ured, kako ste se odjenuli te kako se ponašate tijekom razgovora, a najmanje izbor riječi kojima se koristite tijekom razgovora?

Korisni način

Jedan od korisnih načina na koje se možete informirati o visini prosječne plaće u pojedinom poduzeću jest mogućnost besplatne provjere prosječne plaće putem mobilne aplikacije mFina. U sklopu te aplikacije besplatno su dostupne poslovne informacije putem servisa m-Info.BIZ

Na razgovoru za posao neizbježno će doći trenutak za razgovor o budućoj plaći i vašim očekivanjima. Ako ne znate okvirnu visinu plaće o kojoj namjeravate pregovarati, razina stresa u tom trenutku sigurno će se povećati. Koliku plaću očekivati ili tražiti, a da svoje sposobnosti i same sebe ne podcijenite ili možda precijenite? Većina poduzeća u natječaju za posao ne navodi raspon plaće koju kandidat može očekivati za položaj na koji se prijavljuje.

Jedan od korisnih načina na koje se možete informirati o visini prosječne plaće u pojedinom poduzeću jest mogućnost besplatne provjere prosječne plaće putem mobilne aplikacije mFina. U sklopu te aplikacije besplatno su dostupne poslovne informacije putem servisa m-Info.BIZ.

Pomoć u pregovaranju

Jednostavnim odabirom traženog poduzeća dobivaju se financijski podaci koji osim podataka o tvrtkinim ukupnim prihodima, iznosima dobiti/gubitka i broju zaposlenih prikazuju prosječnu neto plaću te grafički prikaz kretanja prosječne neto plaće za promatrano poduzeće u posljednjih pet godina. Također je moguće provjeriti na kojoj je poziciji prema visini prosječne plaće promatrano poduzeće u usporedbi s drugim poduzećima u istoj djelatnosti.

Vjerujemo kako će vam, među ostalim poslovnim informacijama, podaci o prosječnim plaćama i kretanjima prosječnih plaća tijekom godina pomoći i ipak dati jasniju sliku o iznosu plaće o kojoj možete uspješno pregovarati s budućim poslodavcem. 

19. travanj 2024 09:31