Aktualno
StoryEditor

Koliko košta imati dijete u Hrvatskoj?

27. Svibanj 2018.

Mladi sve stariji ulaze u roditeljsku fazu života. Iako se to djelomično može pripisati i sve kasnijim završavanjem školovanja i ulaskom na tržište rada te željom za ‘uživanjem‘, dio krivice za sve kasnije i rjeđe odlučivanje na taj korak - dijete može se pronaći i u činjenici kako je to ipak jedna velika, cjeloživotna investicija. Ako ste se ikada zapitali kolika, donosimo i taj odgovor.

Kao i svi ostali troškovi u Hrvatskoj, i troškovi podizanja djeteta rastu, no na tu temu ne postoji još nijedno relevantno istraživanje. Procjenjuje se kako je za dijete do fakulteta potrebno izdvojiti najmanje 460.000 kuna, a sa studiranjem se troškovi penju na 650.000 kuna, izračunala je lani udruga Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje.

Troškovi do osnovne škole 150.000 kuna

Za prvih godinu dana djetetova života potroši se 30.000,00 kuna, kaže tako jedna mama koja je koristila rabljenu opremu za bebu i kupila samo kolica i krevetić. Sljedećih godina troši se najmanje 20.000 kuna, što je do škole iznosilo ukupno 150.000 kuna. Tu treba pribrojati i troškove jaslica, vrtića, tete za čuvanje, i u novije vrijeme, cjepiva.

Procjenama troškova za bebu i kako što više uštedjeti, bavio se i portal Roditelji.hr. Najveći su troškovi pelene i odjeća na koje se potroši 5.000 godišnje i oko 6.000 kuna godišnje.

Ušteda od oko 1.000 kuna može se ostvariti ako se koriste rabljene stvari poput sjedalica za auto, krevetića, kolica i sličnih jednokratnih troškova.

Troškovi do 12 godine 135.000 kuna

Kad dijete krene u školu u troškove svake godine treba uračunati knjige, torbu i školski pribor, što stoji oko tisuću kuna. Tu je i namještaj, cijena izvannastavnih aktivnosti poput sporta, stranih jezika ili glazbene škole... Sve to godišnje ukupno stoji oko 27.000 kuna, što je do 12. godine 135.000 kuna.

Troškovi tinejdžera 180.000 kuna

Minimalni mjesečni iznos alimentacije za dijete od 13. do 18. godine je 1.217 kuna, no objektivnije je reći kako su potrebe djeteta te dobi 2.500 kuna mjesečno. Samo knjige za osmi razred osnovne škole koštaju oko 1.300 kuna, a onda svake godine rastu. Uz sve treba ubrojiti trošak mobitela, odjeće, školskog obroka, pokaza, prehrane, džeparca, a u kasnijim razredima troškovi su ekskurzija i maturalna večer. Ukupni troškovi bili bi oko 180.000 kuna.

Studiranje preko 30.000 kuna godišnje

Prema istraživanju koje je proveo Institut za razvoj obrazovanja, troškovi života i studija 2014. iznosili su 30.800 kn godišnje. Znači, petogodišnje 154.000 kuna. Uz rast troškova života, ukupni trošak petogodišnjeg studiranja bio bi oko 180.000 kuna.

Pozitivna vijest u svemu tome je povećanje naknade za prvo, drugo i treće dijete u obitelji u 67 hrvatskih gradova, piše Poslovni dnevnik. U Zagrebu visina naknade iznosi od 1.800 za prvo dijete do 54.000 kuna za treće dijete. Najviše za prvo dijete daje Grad Opatija - 10.000 kuna, a najviše za treće dijete Grad Split - 55.000 kuna.

No kada se sve zbroji i oduzme, ostaje činjenica da je dijete doista ogroman trošak. Većina će roditelja reći da dijete ne gledaju kao trošak, nego kao radost. No to je djelomično i stoga što većina roditelja dijete ne planira, ono se jednostavno - dogodi.

"Mi smo nacija koja ne zna planirati nego se nosi s posljedicama", šali se jedan otac troje djece školske dobi, koji ističe kako je mnoštvo dodatnih troškova koji nisu uračunati u ovu procjenu, poput struje ili novog auta. On ih je kupio tri, kada bi mu u starom auto ponestalo prostora za novopridošlog člana obitelji. Kao veliki izdatak ističe i hranu: "Kupiš pet kila jabuka, imaš ih neko vrijeme. Kad imaš djecu oni sve pojedu. Nekada se dogodi i da ostaneš gladan. Kupiš paket, dva paketa smrznutih štrukla i oni pojedu sve. Nekad dovedu prijatelje, pa i oni sve pojedu... Ali pozitivna stvar je što kad imaš djecu ne ideš van, pa ne trošiš na izlaske."

"Da sam planirala nikada ne bih imala djecu u Hrvatskoj. Ali to je iskustvo koje toliko daje, ništa se ne može s tim mjeriti", kaže majka dvoje djece. Ona je zbog obje trudnoće ostala bez posla, poslodavac jednostavno nije htio plaćati za nju dok ne radi.

"Sve za djecu je izuzetno skupo, a ja imam dvoje. No nema tog troška koji bi me kao roditelja odvratio od želje za djetetom. Ne gledam na djecu kao na trošak nego kao radost. Jako je veliki problem društva ako se djeca gledaju kao trošak", kaže otac dvoje djece predškolske dobi.

18. travanj 2024 04:57