Aktualno
StoryEditor

Kolinda Grabar Kitarović: Bez više poduzetnica Hrvatska ne može biti funkcionalna

01. Prosinac 2016.

- Žene u Hrvatskoj značajno su podzastupljene u poduzetničkim strukturama, kao što je i njihov postotak u STEM zanimanjima minoran. Razlozi za takvu situaciju su duboki i potrebno će biti dugo vremena da se ti problemi riješe - izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom  održava Liderova 6. međunarodna konferencija ’Žene u biznisu’

-Već u vrtiću djecu se uči kako postoje muška i ženska zanimanja. Premda na papiru drugačije piše,  tek kada u potpunosti takvo razmišljanje iskorijenimo iz glava ljudi, ravnopravnosti će biti moguća i napredak će se  dogoditi. Više od 90 posto zanimanja budućnosti biti će vezano uz digitalizaciju. Ukoliko žene nastavimo isključivati  iz toga procesa, Hrvatska će u budućnosti ostvariti tek polovične rezultate, te neće biti funkcionalna.  Djevojke ostvaruju bolje rezultate nego dječaci u osnovnoj i srednjoj školi u  matematici, no i dalje ih se ne ohrabruje da se bave STEM zanimanjima. Potrebna je promjena plana rada onih koji educiraju naše najmlađe, dodala je predsjednica.

Djevojke ostvaruju bolje rezultate nego dječaci u osnovnoj i srednjoj školi u  matematici, no i dalje ih se ne ohrabruje da se bave STEM zanimanjima.

Okupljene na konferenciji  pozdravili  su Njegova ekscelencija Thomas E. Schultze, veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj, te  Michael A.Lange direktor zaklade Konrad-Adenauer-Stiftung,  predstavnici Njemačke, države partnera konferencije.

Ako želite da se o nečem diskutira, pozovite muškarce, a ako  da se nešto učini pozovite žene, citirao je Lange bivšu britansku premijerku Margaret Thatcher, te pozdravio sve žene u poslovnom svijetu.

- Ponosan sam da je baš moja zemlja čija je kancelarka žena,  partner ove konferencije. Premalo je žena na mjestima gdje se donose odluke.  U Njemačkoj imamo zakonom propisane kvote  (primjerice 30 posto žene u nadzornim odborima), no pravi izazov je da kao nacija dosegnemo stanje uma gdje će se prihvatiti žene kao jednake. Vjerujem da smo na dobrom putu – izjavio je njemački veleposlanik.

19. travanj 2024 11:19