Aktualno
StoryEditor

Kolinda Grabar Kitarović: Moramo stvoriti uvjete da liječnici ostanu u domovini i služe svom narodu

18. Prosinac 2017.

U zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala je obilježavanju stote godišnjice Medicinskog fakulteta, najstarijeg i najvećeg fakulteta u Hrvatskoj na kojem je diplomiralo gotovo 25 tisuća doktora medicine, što je prosječno oko 250 novih liječnika godišnje. Tim je povodom predsjednica održala govor u kojem se osvrnula na potrebu financijske konoslidacije zdravstvenog sustava, ali i na problem odlaska liječnika iz Hrvatske, prenosi portal N1 Hrvatska.

- Kroz odnos liječnika prema pacijentima ogleda se i cjelokupan odnos prema čovjeku u jednom društvu, poručila je Grabar Kitarović. Istaknula je da je hrvatsko društvo humano upravo zahvaljujući etičkim vrednotama liječnika i sestara.

>>>Predsjednica: Odljev stanovništva je ‘pitanje svih pitanja’, država mu mora ozbiljnije pristupiti

Kako bi zdravstvo bilo na zadovoljavajućoj razini, poručila je da ćemo svi morati podnijeti žrtvu.

- Nužno je što prije riješiti problem financijske konsolidacije zdravstva pri čemu ćemo svi morati podnijeti veću ili manju žrtvu, a država je dužna naći način da teret te žrtve bude pravedno rasporedjeljen, istaknula je predsjednica.

Ulažući ogroman novac u školovanje, osposobljavanje i usavršavanje vrhunskih medicinskih stručnjaka predsjednica je upozorila kako se mora zaustaviti njihov odlazak u inozemstvo.

- Da bismo zaustavili odlazak liječnika i medicinskih sestara u klinike u svijetu, moramo stvoriti uvjete da liječnici ostanu u domovini i služe svom narodu, kazala je predsjednica.

24. travanj 2024 14:21