Aktualno
StoryEditor

Kolovoz donosi ‘veliki natječaj‘ za društveno poduzetništvo vrijedan 30 milijuna kuna

28. Lipanj 2017.

U kolovozu će biti objavljen novi natječaj za društveno poduzetništvo vrijedan 30 milijuna kuna, kazala je u srijedu državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević na okruglom stolu ‘Društveno poduzetništvo i inovacije: mogućnosti za financiranje, (samo)zapošljavanje i razvoj‘ u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

>>>Nastavljen pad radno sposobnog stanovništva

- Čeka nas objava velikog natječaja za društveno poduzetništvo u kolovozu, gotovo 30 milijuna kuna namijenjenih za razvoj novih proizvoda i usluga, kazala je Ivanković Knežević napominjući kako će taj natječaj omogućiti zapošljavanje kod društvenih poduzetnika.

Istaknula je da je koncept društvenog poduzetništva prepoznavalo više Vlada, još od početka 2000-ih, no kako su konkretne aktivnosti krenule tek negdje od 2010. godine.

Financijski okvir

Donesena je Strategija razvoja društvenog poduzetništva do 2020., a financijski okvir je osiguran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine, odnosno kroz Europski socijalni fond osigurano je gotovo 38 milijuna eura za projekt društvenog poduzetništva, kazala je državna tajnica.

Podsjetila je kako je prije otprilike tri tjedna završen prvi natječaj iz razvoja društvenog poduzetništva te je 12 milijuna kuna raspoređeno za one koji počinju biti društveni poduzetnici, a od 150 prijava odabrano je dvadesetak.

>>> Potpisan ugovor o dodjeli 2 milijuna kuna za društveno poduzetništvo branitelja

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić je istaknuo kako je ulaskom Hrvatske u EU pitanje društvenih inovacija i društvenog poduzetništva postalo vrlo aktualno.

Za razliku od klasičnog poduzetništva koje je orijentirano na profit, društveno poduzetništvo orijentirano je na druge ciljeve, kazao je Kramarić te dodao kako su socijalno poduzetništvo i socijalne inovacije svojevrsni korektiv klasičnom poduzetništvu.

Danas je u EU jedan od ključnih ciljeva društvenog poduzetništva socijalna uključivost pojedinih skupina, posebice ranjivih, rekao je Kramarić.

19. travanj 2024 07:54