22. prosinac 2017.

Komadina za ‘pravedniju raspodjelu‘: PGŽ uplati milijardu kuna više no što joj se proračunom vrati

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u petak na tradicionalnome božićno-novogodišnjem primanju da županije koje prednjače i vuku razvoj Hrvatske, poput Primorsko-goranske i Istarske, trebaju imati realan rast i razvoj, a za to je nužna nova indeksacija i izmjene mjerodavnih zakona.

"Naša solidarnost s drugim dijelovima Hrvatske nije nikada bila upitna, no tražimo da se valorizira činjenica da ova županija zadnjih godina u proračun uplaćuje gotovo milijardu kuna više nego što joj se vrati", istaknuo je.

"Ne tražimo ništa drugo nego pravedniju preraspodjelu i da se konačno, 25 godina od konstituiranja županija pokrene proces decentralizacije bilo u ovakvom ili drugačijem regionalnom preustroju ako se o pitanju reformskih zahvata postigne općenacionalni konsenzus", rekao je župan.

>>> Beaković: Župan Komadina uspostavio ‘kriminalnu hobotnicu’, namješta natječaje

Ocijenio je da je budućnost države ozbiljno ugrožena ako se ne zaustavi trend masovnog iseljavanja. Odlaze ljudi iz svih krajeva zemlje, smanjuje se broj učenika u školama, a u njihovu smo obnovu i izgradnju uložili desetke milijuna kuna, dodao je.

Komadina je istaknuo da je u županijskom proračunu za 2018. godinu od gotovo 900 milijuna kuna 50 milijuna namijenjeno kapitalnim projektima u školstvu, uključujući energetsku obnovu osam školskih zgrada, dijelom i novcem iz EU fondova. Županijski proračun je 10 posto veći od dosad najvećega i ima najviše kapitalnih projekata od osnutka županije, rekao je, dodajući da je osnovni razlog povećanja prihoda i primitaka veliki rast planiranih prihoda za EU projekte, koji na razini konsolidiranog proračuna rastu za 46 milijuna kuna.

Istaknuo je kako vjeruje da se županija opravdala i dokazala u svim segmentima za koje je mjerodavna, poput školstva, zdravstva, socijale, pomorskog dobra i izdavanja dozvola za gradnju.

"Dokazali smo da smo sposobni i spremni preuzeti i veće odgovornosti jer smatramo da decentralizacijom ovlasti možemo učinkovito ne samo promovirati razvoje potencijale, nego i aktivno provoditi mjere poticanja i razvoja investicija, osigurati ravnomjerni razvoj i demografski rast", zaključio je župan Zlatko Komadina.