Aktualno
StoryEditor

Komadina zabrinut za opstojnost 3. maja

14. Lipanj 2018.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u četvrtak je na sjednici Županijske skupštine rekao kako dijeli zabrinutost za opstojnost Brodogradilišta 3. maj, koje posluje u sklopu Uljanik grupe, i da je potrebno što prije odobriti plan restrukturiranja Uljanika, koji je u završnoj fazi te da Uljanik što prije vrati dugove prema 3. maju.

Odgovarajući na aktualnom satu na vijećnička pitanja, Komadina je naglasio da postoji mogućnost za samostalno poslovanje 3. maja, u okviru mogućeg strateškog partnerstva s talijanskim Fincantierijem, ali da je prethodno potrebno restrukturirati Uljanik. Podsjetio je da je restrukturiranje 3. maja već obavljeno, dodavši da za taj proces bilo odobreno više od 800 milijuna kuna te da je dio tog novca završio u Uljanik grupi.

>>> Brodogradilištu 3. maj prihodi pali za 86 posto, gubitak 219 milijuna kuna

Komadina je naglasio da Uljanik grupa ima novca za isplatu plaća i u Puli i u Rijeci, ali da nema za materijal te da radnici 3. maja zbog toga ni ne rade. Apelirao je na resorno ministarstvo, Upravu Uljanika, kao i odabranog Uljanikovog strateškog partnera da odgovorno riješe nastale probleme.

Na pitanje o izgradnji autoceste Križišće – Žuta Lokva, Komadina je odgovorio da resorni ministar smatra kako je ta cesta potrebna te da je uvrštena u plan javnih građenja, koji će ići Vladi na usvajanje. Rekao je da bi se ta cesta gradila u fazama te da bi trebalo osigurati znatnije financiranje iz EU fondova. Nadam se da će krajem sljedeće ili početkom 2020. biti započet prvi dio poluprofila, tj. prva dionica te autoceste, rekao je Komadina.

Vijećnik Dinko Beaković  (HDZ) spomenuo je slučaj bivšega županijskog pročelnika za kulturu Valerija Jurešića, kojemu je na osnovi sudske presude prestao radni odnos, kazavši da bi odgovorne osobe trebale odgovarati  jer je Jurešić radio kao pročelnik, iako nije ispunio uvjete natječaja. Predsjednik skupštine Erik Fabijanić na to je kazao Beakoviću da je, ako ima saznanja da je riječ o kaznenom djelu, dužan to prijaviti mjerodavnima, inače će i sam biti odgovoran.

>>> Komadina: Uljaniku se ne može dopustiti da bude grobar 3. maja

Na skupštini je bilo riječi i o prijedlogu Zakona o otocima. Vijećnik Đanino Sučić (HNS)  rekao je da se taj zakon može nazvati i „lex prasac“, budući da legalizira divlje svinje na otocima. Smatra da će to uništiti preostalu poljoprivredu na kvarnerskimj otocima i da nešto treba poduzeti.

Nakon aktulanog sata, vijećnici su obišli sanirano bivše odlagalište komunalnog otpada Viševac, crnu jamu,odnosno odlagalište tekućeg opasnog otpada Sovjak, za sanaciju kojega se očekuje novac iz EU fondova, i centar Marišćina.

Nakon obilaska vijećnici će raspravljati o  provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske na području Primorsko-goranske županije za 2017.  te  o izvješćima o provedbi projekta Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina i o poslovanju tvrtke Ekoplus, koja upravlja Marišćinom.

24. travanj 2024 11:48