Aktualno
StoryEditor

Komentar tržišta kapitala - kolovoz

04. Rujan 2017.
Piše:
Trading Room

Iza nas je mjesec kolovoz pa pogledajmo kako su se kretali dionički indeksi na Wall Street-u za navedeni period. Objava kvartalnih rezultata je iza nas, a prema podacima FACTSET-a čak 70% kompanija iz indeksa S&P 500 ostvarilo je veću razinu prihoda od očekivanja analitičara što je najveća razina još od drugog kvartala 2011. godine (72%). Pozitivno je što je prošli kvartal obilježen dvoznamenkastim rastom zarada od 10.30% što je već drugi kvartal u nizu da zarade rastu stopama većim od 10% što je posljednji put zabilježeno u drugom i trećem kvartalu 2011. godine.

Glavni američki dionički indeksi Dow Jones Industrial Average, S&P 500, NASDAQ Composite i Russell 2000 u kolovozu su većinom imali pozitivnu izvedu i to DJIA 0.45% dok je S&P 500 sa malim minusom od 0.05% ostao na gotovo nepromijenjenoj razini u odnosu na prethodni mjesec. Indeks tehnološkog sektora NASDAQ Composite sa prinosom od 0.77% nije se pretjerano razlikovao od navedenih indeksa. Jedini indeks sa negativnom izvedbom višom od 1% je bio Russell 2000 i to sa minusom od 1.63%. Od početka godine navedeni dionički indeksi imali su puno bolju izvedbu i to, DJIA 11.26%, S&P 500 10.62%, NASDAQ 19.55% te Russell 2000 4.16%.

Na tržištu plemenitih metala došlo je do pozitivnih pomaka što se najvećim dijelom može zahvaliti slabljenju dolara ali i neizvjesnošću na korejskom poluotoku. Na mjesečnoj razini zlatu je cijena povećana za 3.84% dok od početka godine rast cijene iznosi oko 15%. Na mjesečnoj razini srebro bilježi veći prinos od zlata s rastom cijene od 5% dok prinosom od 10.72% bilježi slabiji rezultat od zlata ako promatrammo period od početka godine.

Makroekonomski pokazatelji objavljeni prošli tjedan za američko tržište su odlični. Na tržištu rada zaposleno je 237 tisuća osoba u kolovozu što je znatno više od očekivanih 185 tisuća. Druga procjena rasta BDP-a na kvartalnoj razini je povećana sa očekivaih 2.7% na 3% što je po objavi potaknulo jačanje američkog dolara na valutnom tržištu. U petak je objavljen podatak i o stopi nezaposlenosti koja je blago povećana na 4.4% sa 4.3% koliko je iznosila prethodna tri mjeseca. Odlični makreoekonomski pokazatelji kao i odlični poslovni rezultati kompanija mogli bi potaknuti Fed na još jedno povećanje kamatnih stopa do kraja godine. Kako bi se to moglo odraziti na tržište kapitala te hoće li američki dolar nastaviti dugoročni trend jačanja, ostaje za vidjeti.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

26. travanj 2024 13:31