Aktualno
StoryEditor

Komentar tržišta kapitala - na čemu se moglo najviše zaraditi/izgubiti u prvih 6 mjeseci

04. Srpanj 2017.
Piše:
Trading Room

Na financijskom tržištu polovica godine je iza nas, pa pogledajmo prinose te kako se tržište kretalo u navedenom periodu i na čemu se moglo najviše zaraditi a na čemu izgubiti. Tijekom mjeseca lipnja tržište je obilježila povećana volatilnost dionica u kombinaciji s političkim rizicima što je rezultiralo određenom nesigurnošću. U tjednima pred nama, očekuje se objava rezultata poslovanja za drugi kvartal ove godine o čemu će (kratkoročno) najvećim dijelom ovisiti kretanje tržišta.

Na mjesečnoj razini dionički indeksi na Wall Streetu imali su različito kretanje. Tako je DJIA (Dow Jones Industrial Average – indeks 30 najvećih industrijskih korporacija u SAD-u) zabillježio blagi prinos od 0.68%, dok je S&P 500 na mjesečnoj razini ostvario negativnih -0.64%. Minus od -2.62% na mjesečnoj razini zabilježio je NASDAQ Composite (indeks tehnološkog sektora) nakon prošlotjedne raspradaje tehnoloških dionica, dok je indeks malih kompanija Russell 2000 ostvario prinos od 0.71%.

OptimTrader trgovačka platforma

Na kvartalnoj razini (travanj-lipanj) svi navedeni indeksi ostvarili su pozitivne prinose što je samo nastavak snažnog bikovskog trenda koji traje još od 2009. godine. Najveći kvartalni prinos ostvario je tehnološki sektor i to 3.87%, zatim DJIA 3.32%, slijede S&P 500 sa 2.57% te Russell 2000 sa prinosom od 2.12%. Za američke dionice, prvo polugodište ulagačima je donijelo odlične prinose. DJIA, S&P 500, NASDAQ i Russell ostvarili su iznadprosječne prinose i to 8.03%, 8.24%, 14.07% i 4.29%.

Grafikon 1 – S&P 500 indeks – dnevni grafikon

[caption id="attachment_281637" align="aligncenter" width="878"] Izvor: OptimTrader trgovačka platforma[/caption]

Pogledajmo pojedinačnu izvedbu najboljih i najlošijih kompanija (mjereno po ostvarenom prinosu u prvih 6 mjeseci) iz indeksa Dow Jones Industrial Average. Od 30 dionica iz indeksa, 23 su ostvarile pozitivan prinos za promatrani period, dok ih je 7 ostvarilo negativan prinos. Najveći dobitnici su bili Boeing Co. (BA) s dobitkom od 27%, slijede McDonald‘s Corp. (MCD), s dobitkom od 25.83% i Apple Inc. (AAPL) s dobitkom od 24.35%. Najlošiju izvedbu ostvarile su sljedeće dionice. Najveći gubitnik je Verizon Communications Inc. (VZ) s minusom od -16.34% zaključivši polugodište u petak cijenom od 44.66 USD. Dionica se u periodu od jedne godine kretala u rasponu 44.36 USD – 56.95 USD, s tim da je najniža jednogodišnja cijena dosegnuta u petak što samo potvrđuje padajući trend za ovu kompaniju. Sljedeći na listi gubitnika je industrijski div General Electric Co. (GE) s trenutnom tržišnom vrijednošću od 234 milijarde USD i polugodišnjim padom cijene od -14.53%. Cijena dionice kretala se u rangu 26.79 USD – 33 USD u posljednjih 12 mjeseci. Pad cijene dionice doveo je do smjene vladara kompanije u posljednjih 16 godine, Jeffa Immelt. Posljednjih godina kompanija prodaje poslovne dijelove koji nisu dio temeljnog poslovanja kako bi se fokusirala na povećanje vrijednosti matične kompanije što bi se trebalo pozitivno odraziti i na cijenu dionice u idućem periodu.

Na listi gubitnika slijede dvije kompanije iz naftnog sektora, Chevron Corp. (CVX) čije dionice bilježe pad od 11.36% u prvoj polovici godine te Exxon Mobil Corp. (XOM) s padom od 10.56%. Pad cijena dionica naftnih kompanija može se pripisati padu cijene nafte koja je posljednjih godina u padajućem trendu. Niža cijena nafte dovodi do manjih prihoda kao i do nižih profita (ili čak i gubitaka) za kompanije iz naftnog sektora. Postavlja se pitanje održivosti politike stabilnih i rastućih dividendi za kompanije iz ovog sektora što bi se moglo dodatno odraziti na pad cijene dionica. Cijene obje dionice kreću se oko najnižih vrijednosti u posljednja 52 tjedna.

Na listi gubitnika našla se i jedna dionica iz sektora investicijskog bankarstva, The Goldman Sachs Group Inc. (GS) s padom cijene od 7.33% i zaključnom cijenom od petka od 221.90 USD, dok se u posljednjih godinu dana cijena kretala u rasponu od 142.62 USD – 255.15 USD. Navedena dionica ima najveći utjecaj na kretanje indeksa DJIA (cjenovni indeks za razliku od ostalih značajnih dioničkih indeksa) i to ukupno 7.12%. Rast kamatnih stopa na američkom tržištu u narednom periodu bi se mogao pozitivno odraziti na prihode i zarade banke što bi u konačnici moglo utjecati na rast cijene dionice.

Plemeniti metali

Na tržištu plemenitih metala prinosi na zlato i srebro na mjesečnoj razini su negativni i iznose -2.95% i 5.30%. Na kvartalnoj razini zlato je zaključilo cijenu s blagim minusom od -0.59% dok je srebro ulagačima donijelo neagtivan prinos od -8.93%. Prvih pola godine i zlato i srebro su ulagačima donijeli pozitivan rezultat i to 7.67% i 3.97%.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

20. travanj 2024 14:44