Aktualno
StoryEditor

Komentar tržišta kapitala – svibanj

06. Lipanj 2017.
Piše:
Trading Room

Iza nas je mjesec svibanj pa pogledajmo kako su se kretali dionički indeksi na Wall Street-u za navedeni period. Objava kvartalnih rezultata je iza nas, a bolje od očekivanih rezultata poslovanja objavilo je preko 80% kompanija od 500 najvećih u SAD-u koje se nalaze u S&P 500 indeksu. Koliko je navedeni indeks značajan, dovoljno govori podatak da predstavlja više od 80% ukupne tržišne kapitalizacije cijelog tržišta kapitala u SAD-u. Pročitajmo što se događalo na tržištu kapitala u svibnju.

Ove godine poznata i kontroverzna strategija Sell in may and go away! nije donijela ništa dobro onome tko je prodao početkom mjeseca svibnja u nadi da kasnije kupi jefitnije te na taj način profitira. Iako ne isključujemo mogućnost lošije izvedbe dioničkih indeksa u nadolazećem periodu, pri trenutnim tržišnim uvjetima za takvo nešto vjerojatnost je mala. Glavni američki dionički indeksi S&P 500, Dow Jones Industrial Average, NASDAQ Composite i Russell 2000 u svibnju su većinom imali pozitivnu izvedu i to DJIA 0.13% što je gotovo nepromijenjena razina u odnosu na prethodni mjesec dok je S&P 500 završio sa dobitkom od 0.86%. Indeks tehnološkog sektora NASDAQ Composite, imao je najbolju izvedbu od promatranih indeksa pa je mjesec završio sa plusom od 2.36% što se najvećim dijelom može pripisati rastu cijena dionica najvećih tehnoloških kompanija. Jedini indeks s negativnom izvedbom je bio Russell 2000 s minusom od -3.75%. Od početka godine navedeni dionički indeksi imali su puno bolju izvedbu i to, DJIA 7.08%, S&P 500 8.60%, NASDAQ 16.48% te Russell 2000 3.37%.

U proteklom tjednu glavni američki dionički indeksi ostvarili su nove rekordne vrijednosti. Tako je DJIA premašio ključnu razinu od 21.100,00 bodova (Grafikon 1) te je tjedan zaključio na razini od 21.201,00 bodova nastavljajući snažan bikovski trend koji traje još od početka 2009. godine što je jedan od najdužih bikovskih trendova dosad. Pogledamo li makroekonomske pokazatelje iz SAD-a, kao što su niska stopa nezaposlenosti, rast kamatnih stopa, rastuća inflacija i sve veći raspoloživi dohodak kućanstava, vrlo je izgledan nastavak bikovskog trenda i rast cijena dionica.

Grafikon 1 – Dow Jones Industrial Average – dnevni grafikon – 1 godina

Plemeniti metali

Na tržištu plemenitih metala nije bilo značajnijih pomaka, tako da su zlato i srebro ostali na gotovo nepromijenjenim razinama sa blagim dobitkom od 0.10% i 0.31% na mjesečnoj razini, dok su od početka godine na dobitku od 10.69% i 9.13%.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

19. travanj 2024 19:35