Aktualno
StoryEditor

Komisija dodijelila pola milijarde eura za povećanje proizvodnje streljiva

15. Ožujak 2024.

Europska komisija u petak je objavila da je dodijelila 500 milijuna eura predviđenih Aktom o proizvodnji streljiva (ASAP) europskim kompanijama kako bi do kraja 2025. godine povećale svoje proizvodne kapacitete na 2 milijuna granata godišnje.

Komisija je dovršila procjenu pristiglih ponuda i odabrala 31 projekt za pomoć europskoj obramenoj industriji u povećanju proizvodnje i spremnosti streljiva.

Odabrani projekti obuhvaćaju pet područja: eksplozivi, barut, topničke granate, projektili te certifikacija ispitivanja i obnove. ASAP je usmjeren na barut i eksplozive, koji su uska grla u proizvodnji topničkih granata te će za to ići oko tri četvrtine sredstava. Programom će se podupirati projekti kojima se godišnji proizvodni kapacitet povećava za više od 10 tisuća tona baruta i više od 4300 tona eksploziva.

Komisija je također pokrenula i program rada za instrument za jačanje europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) i četvrti godišnji program rada Europskog fonda za obranu (EDF).

Proračun tih programa zajedno iznosi gotovo 2 milijarde eura. Današnji koraci prema jačanju europske obrambene tehnološke i industrijske baze poduzeti su nakon donošenja prve industrijske strategije za europsku obranu (EDIS) i povezanog prijedloga za europski program obrambene industrije (EDIP).

26. travanj 2024 20:44