Aktualno
StoryEditor

Komisija organizira paneuropske ekskurzije za profesore i učenike

02. Travanj 2017.

Slijedom velike popularnosti i uspješnosti jednog od najpoznatijih programa Europske unije Erasmus+ Komisija je prošlog tjedna predstavila inicijativu kojom ojačava mobilnost i obrazovanje mladih Europljana u sklopu tog programa. ‘Move2Learn, Learn2Move‘ omogućit će najmanje pet tisuća građana Europske unije jednokratno posjećivanje druge članice Europske unije, bilo pojedinačno bilo u sklopu razreda, u duhu dvaju prioriteta Komisije, obnavljanja fokusa na mlade i jačanja mobilnosti građana Unije.

Inicijativa će biti otvorena svim školskim razredima s učenicima od 16 ili više godina koji sudjeluju u eTwinningu, a trebat će navesti žele li se prijaviti za besplatne karte koje će se dijeliti za najbolje projekte u svakoj zemlji sudionici.

Trideset godina Erasmusa

Ta inicijativa razrađuje postojeću ideju Europskog parlamenta iz prošle godine i bit će implementirana putem mreže za profesore eTwinning (povezuje oko 450 tisuća profesora), koja omogućuje profesorima i učenicima razvijanje zajedničkih projekata na internetskoj platformi.

>>>Dijalog s građanima: Stočari od povjerenika EK za poljoprivredu zahtijevali odštetu

- Ova će inicijativa, koja se temelji na uspjehu eTwinninga, mladima omogućiti da otkriju i iz prve ruke dožive različite zemlje i kulture diljem Europe. U povodu obilježavanja 30. obljetnice Erasmusa bit će to još jedan u nizu uspjeha tog programa EU koji zbližava ljude i pomaže im da osjete što znači biti Europljanin – rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Inicijativa ‘Move2Learn, Learn2Move‘ bit će provedena u sklopu mreže eTwinning i autorima najboljih projekata omogućit će putovanja te razmjenu znanja i iskustva u drugim članicama Europske unije.

Inicijativa će biti otvorena svim školskim razredima s učenicima od 16 ili više godina koji sudjeluju u eTwinningu, a trebat će navesti žele li se prijaviti za besplatne karte koje će se dijeliti za najbolje projekte u svakoj zemlji sudionici.

Potpora prijevoznika

Pobjednici će moći sami definirati vrijeme putovanja od kolovoza ove godine do prosinca sljedeće i putovat će u skupinama ili sami, ovisno o dogovoru roditelja i profesora. Na raspolaganju su sve vrste prijevoza, prijevoznici i linije, a u obzir se uzima kriterij održivosti te polazište i odredište učenika koji sudjeluju. Neki prijevoznici podržavaju inicijativu posebnim popustima za sudionike, a među njima je i Croatia Airlines (25 posto u sklopu inicijative).

>>>Petrov upozorio povjerenika Hogana na pitanje zaštite proizvođača, odljev mladih

- Promet se ne svodi samo na tračnice, brodove ili autoceste - važni su ljudi. Mladima u Europi želimo dati priliku da je otkriju. No želimo ih potaknuti i da putuju na ekološki prihvatljiv način, zbog čega će se uzeti u obzir emisije ugljikova dioksida. Drago mi je što možemo računati na aktivno sudjelovanje prijevoznika koji će nas poduprijeti u inicijativi - izjavila je povjerenica za promet Violeta Bulc.

https://www.youtube.com/watch?v=DEymCXSFunQ

26. travanj 2024 23:41