Aktualno
StoryEditor

Komisija po prvi put odbila amenovati proračun neke članice

23. Listopad 2018.

Natezanje između Italije i Europske komisije nastavljeno je danas službenom odbijenicom prijedloga talijanskog proračuna za sljedeću godinu. Odluka Bruxellesa nije nikoga iznenadila s obzirom da se u kuloarima već neko vrijeme moglo čuti da će proračun nove populističke vlade u Rimu biti odbačen.

Jedna od najvećih europskih ekonomija tako je postala prva kojoj Komisija nije prihvatila proračun, čime je otvorena mogućnost i prvog kažnjavanja neke članice eurozone ako se ne podredi preporukama iz Bruxellesa i smanji planirani deficit od 2,4 posto, povećan mimo prijašnjeg dogovora o 0,8 posto deficita (talijanski javni dug iznosi 131 posto BDP-a i drugi je najveći u EU).

>>>Italija, druga najzaduženija u eurozoni nakon Grčke, brani proračun pred EK

Potpredsjednik Komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis rekao je da talijanska objašnjenja nisu uvjerljiva te da ne utječu na prijašnji zaključak Komisije o ozbiljnom kršenju dogovora.

- Danas je Komisija po prvi puta dužna zatražiti od članice eurozone reviziju svog prijedloga proračuna, objavio je Dombrovskis.

Zemlja sada ima tri tjedna odlučiti hoće li prihvatiti prigovore ili ostati pri aktualnom prijedlogu proračuna, a ako se odluči za drugu varijantu izlaže se mogućnosti sankcija, premda tome prethodi stavljanje Italije u proceduru prekomjernog deficita. Iz Rima su dosad poručivali kako ne misle mijenjati prijedlog proračuna, pa bi tržišta mogla uskoro svjedočiti ‘igri kukavice‘ između Komisije i talijanske Vlade.

19. travanj 2024 12:27