Aktualno
StoryEditor

Komisija podsjetila na sustavni rizik, značaj nagodbe

07. Ožujak 2018.

Kriza u Agrokoru do sada je imala ograničen utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, ali još uvijek nesiguran ishod restrukturiranja te kompanije predstavlja rizik za ekonomske aktivnosti, ocijenjuje Europska komisija u svojoj analizi ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama EU-a.

Komisija je u srijedu objavila zimski paket europskog semestra, koji uključuje pregled napretka država članica u provedbi u njihovih ekonomskih i socijalnih prioriteta, a u sklopu čega su objavljena i izvješća o prekomjernim ekonomskim neravnotežama u Hrvatskoj i analiza prošlogodišnjih preporuka EK.

>>>Komisija: Reforme stoje, Hrvatska je najslabija u ispunjavanju mjera koje je sama najavila

- Utjecaj krize u Agrokoru na hrvatsko gospodarstvo do sada je bio ograničen, ali i dalje ostaju rizici, navodi Komisija, dodajući da "još uvijek nesiguran ishod restrukturiranja, posebice ako se ne postigne nagodba, predstavlja rizik za smanjenje ekonomskih aktivnosti, s obzirom da bi financijski gubici i mogući prekid poslovanja u grupi i njezinom lancu dobavljača mogli biti prilično veliki".

Komisija je u svojoj analizi stanja u Hrvatskoj posvetila jedan okvir o Agrokoru, u kojem kaže da je ta kompanija s oko 30 tisuća zaposlenih i s 2,2 posto ukupne dodane vrijednosti u gospodarstvu najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj.

>>>Dalić: Nalazimo se u ‘godini reformi’

Navode se činjenice o poteškoćama u koje Agrokor zapao i zbog čega je u travnju prošle godine uvedena izvanredna uprava, da je zbog mogućeg velika učinka na gospodarstvo donesen poseban zakon kako bi se smanjio rizik od neurednog restrukturiranja poduzeća od strateškog značenja.

>>>Peruško najavio ‘novo financiranje’ Agrokora

Komisija kaže da je izravni rizik za stabilnost domaćeg financijskog sektora ograničen s obzirom da većina Agrokorovih zajmova dolazi izvana, dok dug prema domaćem, dobro kapitaliziranom bankarskom sektoru nije visok.

22. travanj 2024 07:47